Babka cytrynowa z lukrem

/ 0

Delikatna, rozpływająca się w ustach, przyjemnie cytrynowa babka. Wykonanie nie zabiera dużo czasu. Idealne ciasto nie tylko na święta.

Babka cytrynowa

Składniki

    ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka kropel olejku cytrynowego
  • forma do babki z kominem o średnicy około 23 cm i wysokości około 7 cm (u mnie była silikonowa)

      lukier cytrynowy:

  • 10 kopiastych łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody

Przygotowanie ciasta na babkę cytrynową:

(produkty powinny mieć temperaturę pokojową)
  1. Miękkie masło utrzeć z 100 g cukru. Ucierać do czasu, aż cukier się rozpuści.
  2. Nadal, ucierając dodawać po jednym żółtku. Ucierać do zbielenia masy.
  3. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać.
  4. Do masy dodawać po łyżce przesianej mąki z proszkiem i ucierając podlewać mleko.
  5. Pod koniec ucierania wlać sok z cytryny i kilka kropli olejku cytrynowego.
  6. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać 50 g cukru.
  7. Do utartej masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką.
  8.  Wlać do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Jeśli forma jest silikonowa to tę czynność pominąć. Ciasta ma być do 3/4 wysokości foremki.
  9. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C i piec około 45 minut. Po 20 minutach pieczenia obniżyć temperaturę do 160 stopni C. Po 40 minutach pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem, gdy patyczek jest suchy, to babka jest już upieczona.
  10. Lekko wystudzić, wyjąć z formy i polać cytrynowym lukrem.

Przygotowanie lukru:


  1. Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukier ma być gładki i lśniący. 
  2. Zaraz po wykonaniu polać ciasto, gdyż pozostawiony lukier zastygnie.


Zobacz również: babka cytrynowa z majonezem.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady