Mazurek czekoladowy z bakaliami
Mazurek czekoladowy z bakaliami jest najłatwiejszym do przygotowania ciastem na święta. Prostota i dowolność, jeśli chodzi o wygląd, sprawia, że chętnie widzimy go na naszych stołach. Takie ciasto świąteczne zadowoli osoby lubiące czekoladowe i chrupiące, niezbyt słodkie ciasta.
Kruche ciasto wypełnione pysznym kremem czekoladowym z chrupiącymi bakaliami i lukrem stanowi idealny deser na święta i nie tylko. Mazurek wielkanocny poza babką jest jednym z częściej goszczących na stole wielkanocnym ciastem. Mazurek świąteczny podstawę zazwyczaj ma z ciasta kruchego, chociaż dawniej dość często było to ciasto marcepanowe. Mazurek wypełniony może być różnymi masami i kremami, najczęściej o smaku orzechowym i właśnie czekoladowym. Dekorację mogą stanowić orzechy lub inne bakalie, owoce kandyzowane, lukier, wszystko według własnych upodobań.
Przepis na mazurka czekoladowego z bakaliami:
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 180 g zimnego masła
- 1 szklanka cukru pudru (150 g)
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- 2 ugotowane żółtka
- 2 łyżki bardzo zimnej wody
Masa do mazurka:
- puszka słodzonego mleka skondensowanego lub masy krówkowej
- 200 g gorzkiej czekolady z 70% zawartością kakao
Dodatkowo:
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów
- 100 g rodzynek
- 50 g moreli suszonych
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 50 ml alkoholu np. rum
Lukier:
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Jak przygotować mazurek czekoladowy z bakaliami na święta?
- Wymieszać sypkie składniki, dodać pokrojone na drobne kawałeczki zimne masło, żółtko przetarte przez sitko i wodę. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i włożyć na około 1/2 godziny do lodówki.
- Rodzynki namoczyć w alkoholu, bakalie pokroić w drobne słupki.
- Czekoladę drobno posiekać i rozpuścić z mlekiem skondensowanym, masa ma się połączyć z czekoladą.
- Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na wielkość spodu posiadanej formy (u mnie 33 cm x 23 cm). Do rozwałkowanego ciasta przyłożyć formę, wyciąć kształt, a z pozostałości ciasta zrobić dowolny brzeg (rant). Brzeg nie jest konieczny, ale dodaje uroku.
- Ciasto położyć na papier do pieczenia, nakłuć ciasto równomiernie widelcem i piec 10 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.
- Wyjąć ciasto i wyłożyć na wierzch czekoladową masę, wyrównać. Na masę równomiernie posypać rodzynki, wiórki, orzechy, migdały i morele, lekko docisnąć. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika jeszcze na 10 - 15 minut. Pod koniec pieczenia obserwować stopień zapieczenia bakalii.
- Po wyjęciu z piekarnika i lekkim wystudzeniu polać smugami utartego lukru.
- Wstawić do lodówki, aby ciasto zastygło.
Zobacz również: babka cytrynowa z lukrem.
Pysznie wygląda, u mnie mazurek na święta to podstawa :))
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję, z przyjemnością polecam :)
OdpowiedzUsuńTwój mazurek wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis ja mam na blogu przepis na mazurek cyganski pozdrawiam i będe tu zaglądać fajne przepisy
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Będzie mi bardzo miło, serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń