Sernik z masą krówkową (kajmak)
Niezbyt słodki sernik z masą krówkową (kajmak) to bardzo smaczne ciasto na deser. Spód sernika z orzechami włoskimi dodał ciastu przyjemnego efektu chrupania. Sernik krówkowy to idealne ciasto na święta. Prosty przepis na sernik.
Sernik po według mnie udanym eksperymencie z masą krówkową (kajmak). Zupełnie niesłusznie obawiałam się, czy aby sernik nie będzie zbyt słodki i czy da się dobrze kroić. Ku mojemu zaskoczeniu kroi się świetnie, ma delikatny niezbyt słodki smak i do tego powierzchnia jego jest gładka bez żadnych pęknięć. Spód z herbatników i orzechów włoskich doskonale łączy się ze smakiem masy krówkowej i sera, który najlepiej, aby był gęsty i dobrej jakości.
Przepis na sernik z masą krówkową.
Składniki na sernik z masą krówkową (kajmak):
Masa serowa:
- 1 kg dobrego sera twarogowego mielonego
- 1 puszka (400 ml) masy krówkowej (kajmak) - bez 2 - 3 łyżek, które będą użyte do polewy
- 5 jajek
- 60 g miękkiego masła
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru pudru (osoby lubiące bardzo słodkie powinny użyć 4 łyżki)
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
Spód pod sernik:
- 220 g herbatników
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
Polewa do sernika:
- 40 g masła
- 2 -3 łyżki masy krówkowej
dodatkowo: - płatki migdałów do dekoracji
- foremka około 28 cm
Jak zrobić sernik z masą krówkową (kajmak)?
Spód pod ser:
- Masło roztopić.
- Herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki. Można użyć do tego blendera, rozdrabniacza lub zwykłego wałka do ciasta.
- Orzechy drobno pokroić.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wysypać na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, starannie dociskać łyżką do dna wyrównując powierzchnię.
Masa serowa:
(produkty powinny mieć temperaturę pokojową)- Wszystkie składniki zmiksować (pozostawić 2 - 3 łyżki masy krówkowej do polewy). Ma być jednolita masa, nie trzeba długo miksować tylko do połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie za mocno napowietrzy sernik i może być nierówny i popękany.
- Masę serową delikatnie wylać do foremki wyłożonej masą z herbatników.
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, wcześniej na blachę z najniższego poziomu wylać 300 ml wody.
- Na poziom drugi z dołu piekarnika wstawić sernik, piec 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze 40 minut.
- Po wyłączeniu piekarnika nie otwierać, zostawić w nim sernik na 15 minut, a kolejne 15 minut sernik ma stać w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
- Wyjąć sernik z piekarnika i jeszcze ciepły posmarować polewą (będzie się lekko topić).
- Wierzch posypać płatkami migdałów, wystudzić, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby stężał. Najlepszy jest na drugi dzień.
Polewa do sernika:
- Miękkie masło dokładnie rozetrzeć z masą krówkową.
Zobacz również: sernik z rodzynkami.
Porywam sobie kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńSmacznego i zapraszam po więcej :)
Usuńo ja...ślinka cieknie ;-P
OdpowiedzUsuńŚwietny ten sernik. Chętnie bym go spróbowała.:-)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że się podoba :) Zachęcam do przygotowania :)
Usuń