Sernik w łaty - sernik dwukolorowy
Sernik w moim domu cieszy się dużym powodzeniem i bez względu na to, jaki jest przygotowany, znika prawie natychmiast. Sernik w łaty jest wilgotny, aromatyczny, o umiarkowanej słodyczy i dobrze się kroi. Przygotowanie również nie zabiera zbyt wiele czasu. Idealne w smaku ciasto z serem na deser.
Przepis na idealny sernik dwukolorowy.
Składniki na sernik w łaty:
Ciasto czekoladowe:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 żółtka (białka dodać do ubijanej piany w serze)
- 200 g masła
- 1/2 szklanki pokrojonych drobno migdałów (opcjonalnie)
Masa serowa:
- 1 kg dobrego sera twarogowego
- 200 g masła
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 6 jajek
- 2 budynie śmietankowe w proszku
- aromat pomarańczowy i cytrynowy (kilka kropli)
Lukier do sernika:
- 10 kopiastych łyżek cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki gorącej wody
Jak zrobić sernik dwukolorowy?
Ciasto kakaowe do sernika:
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem na drobne kawałeczki.
- Dodać pozostałe produkty i zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na około 20 minut.
- Formę 33 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć płaskimi kółkami z połowy ciasta, pozostawiając między nimi niewielkie odstępy.
- Drugą część ciasta zostawić do wyłożenia na górę sernika.
Masa serowa:
- Miękkie masło utrzeć z cukrem, oddzielić żółtka od białek, ucierając stopniowo dodawać po jednym żółtku.
- Na koniec dodać budyń, ser i aromat, dokładnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać do sera i delikatnie wymieszać.
- Wylać do formy wyłożonej kółkami ciasta, wyrównać i na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto w taki sam sposób jak na dnie formy.
- Piec w nagrzanym do 175 stopni C piekarniku 60 minut. Gdyby sernik zbyt szybko się przypiekał, należy z góry przykryć go papierem do pieczenia.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić, wyłożyć z formy obracając go tak, aby góra była jako spód sernika.
- Wierzch polać lukrem i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Lukier:
- Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukier ma być gładki i lśniący.
- Zaraz po wykonaniu polać sernik, gdyż pozostawiony lukier zastygnie.
Zobacz również: sernik z masą krówkową (kajmak).
Sernik w każdym wydaniu jest przepyszny, a taki w łatki cieszy także oko.
OdpowiedzUsuńW pełni się zgadzam, polecam i dziękuję za odwiedziny :)
Usuń