Hummus z pomidorami
Hummus (pasta z ciecierzycy) pochodzi z Bliskiego Wschodu i pewnie tak jak u nas przepis na bigos, każdy dom ma swój, tyle ile jest domów tyle również receptur na hummus. Hummus z pomidorami w mojej wersji jest przygotowany pod kubki smakowe domowników. Konsystencja hummusu jest mniej płynna, taka bardziej nam odpowiada, a dodatek suszonych pomidorów fajnie podkreśla smak cieciorki (ciecierzycy).
Bardzo lubię cieciorkę i wiele razy zamierzałam zrobić hummus, ale zazwyczaj ugotowana cieciorka trafiała do sałatki lub od razu gotowałam z niej zupę. Tym razem pomógł mi przypadek, a raczej mąż poproszony o namoczenie cieciorki, namoczył jej chyba ze 3 szklanki (bo była końcówka, to wsypał wszystko 😀). Tak oto wyszedł pyszny hummus z pomidorami i dodatkowo cieciorka z pomidorami w formie zupy.
Przepis na hummus z pomidorami
Składniki na hummus z suszonymi pomidorami:
hummus z pomidorami:
- 1 - 1 1/2 szklanki suchej cieciorki
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka lodowatej wody lub tak jak u mnie zimnego płynu po gotowaniu cieciorki
- pasta Tahini (gotowa pasta sezamowa lub zrobić samemu)
- 6 pomidorów suszonych
- 2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie)
- sól
- 1/2 szklanki ziaren sezamu
- 2 - 3 łyżki oleju sezamowego
Jak zrobić hummus z pomidorami?
- Cieciorkę opłukać wodą i moczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin, wody ma być 2 razy tyle, co cieciorki. Cieciorka podwoi swoją objętość.
- Po moczeniu cieciorkę przełożyć do garnka z zimną wodą (wody ma być ze 2 cm ponad cieciorkę), gotować do miękkości (gdy można bez wysiłku rozgnieść ją w palcach). Czas gotowania tak 1 - 1 1/2 godziny, zależy od rodzaju posiadanej cieciorki. Wiem, że po dodaniu sody oczyszczonej czas gotowania się skraca, jednak nigdy tego nie sprawdzałam w obawie przed zmianą smaku cieciorki.
- Po ugotowaniu wyjąć z wody, a wodę wystudzić i schłodzić. Jeśli chcemy otrzymać bardzo gładką i aksamitną pastę, to cieciorkę należy obrać ze skórki (ja tego nie robię, odpowiada mi nieco szorstka pasta).
Jak zrobić pastę Tahini?
- Do przygotowania pasty Tahini należy uprażyć sezam na suchej patelni, uważając, aby nie przypalić. Sezam włożyć do blendera i miksować do uzyskania jednolitej pasty, pod koniec dodając olej sezamowy. Miksować aż będzie gęsta pasta.
- Pomidory, jeśli mamy suche to namoczyć przez 1 - 2 minuty we wrzątku, a następnie po odsączeniu zalać oliwą z oliwek na co najmniej 10 minut. Po wyjęciu z oliwy drobno pokroić.
- Do pasty Tahini dodać cieciorkę, drobno pokrojony czosnek, sok z cytryny, miksować w blenderze, co pewien czas podlewając zimną wodą po gotowaniu cieciorki. Ilość wody dostosować do tego, jaką konsystencję chcemy otrzymać, do smarowania czy do maczania pieczywa lub warzyw. W połowie rozdrabniania dodać pokrojone pomidory, ze 2 łyżki oliwy z oliwek (może być ta po moczeniu pomidorów) i sól do smaku. Cieciorka w hummusie powinna być dobrze rozdrobniona, bez widocznych części ziaren cieciorki.
- Mój hummus jest dość gęsty, raczej do smarowania niż do maczania pieczywa.
Zobacz również: sałatka z cieciorki i selera naciowego.
hummus to moja ulubiona pasta, a ta wersja jest świetna :)
OdpowiedzUsuńHummus jest bardzo zdrowy i na szczęście - coraz bardziej popularny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam hummus :)
OdpowiedzUsuń