Lody z herbatą Matcha

/ 4

Domowe lody z dodatkiem japońskiej herbaty Matcha. Lody przygotowane bez maszyny, mrożąc je, należy tylko co pewien czas mieszać, rozbijając w ten sposób powstające kryształki lodu.

Lody z japońską zieloną herbatą
Upał doskwiera i dla ochłody muszą być obowiązkowo lody. Tym razem bardzo orzeźwiające lody z herbatą Matcha (ulubioną mego Syna). Gałeczka takich lodów fajnie ożywia umysł i ciało znużone wysoką temperaturą. Lody są umiarkowanie słodkie, co w upalny dzień jest dodatkowym walorem.

Składniki:

  • 200 ml śmietany 30% schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 puszki mleka zagęszczonego słodzonego
  • 1 - 2 łyżeczki proszku herbaty Matcha
  • 2 łyżki soku z cytryny
  •  1 łyżka alkoholu

Jak przygotować lody z herbatą Matcha bez maszyny?

  1. W 50 ml gorącej wody rozmieszać herbatę i wystudzić. Mieszając, może powstać zawiesina z drobinkami, która w czasie miksowania się rozmiesza. Ilość herbaty zależy, jak intensywny smak chcemy otrzymać, przy tych proporcjach nie przekraczać 2 łyżeczek, bo może być zbyt mocna goryczka herbaciana.
  2. Schłodzoną śmietanę zmiksować z cukrem pudrem do uzyskania sztywnej piany (nie przebić, gdyż się rozwarstwi). Pod koniec ubijania dodać wystudzoną herbatę i małymi partiami dodawać mleko zagęszczone. Dodać sok z cytryny i alkohol, miksować na niskich obrotach do połączenia się składników.
  3. Wlać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki. 
  4. Co 40 minut zamieszać, można blenderem, aby nie dopuścić do powstania zbyt dużych kryształków lodu. Jeśli zapomnimy, lody będą mniej kremowe, lecz w smaku tak samo dobre.
  5. Kilka minut przed jedzeniem lody wyjąć z zamrażarki, łatwiej będą się nakładać.

    Zobacz również: lody waniliowe.

Komentarze

  1. Ciekawy pomysł na lody ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Lody z herbatą? Nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. WCIĄŻ SZUKAM JEDNAK POMYSŁU NA WEGAŃKIE LODY Z MATCHĄ, HM...NO TRUDNO, IDĘ DALEJ

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję śmietanę zastąpić mleczkiem kokosowym i do tego nie co oleju kokosowego. Kokos z Matcha świetnie się łączy.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady