Szarlotka z pianką
Najsmaczniejsze ciasto z jabłkami to oczywiście szarlotka z pianką. Duża zawartość jabłek, kruche ciasto i do tego pianka sprawia, że jest to idealny deser na każdą okazję.
Mamy sezon na jabłka i jest to najlepszy czas na przygotowanie szarlotki. Najlepsza szarlotka wychodzi z jabłek antonówek i oczywiście musi być taka z kruchego ciasta. Jeśli nie mamy antonówek, to wybierajmy na szarlotkę jabłka twarde, które zbyt szybko się nie rozpadają podczas obróbki.
Składniki:
(duża forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm)
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (może być 1/2 mąki krupczatki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- 300 g zimnego masła
- 6 żółtek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa z jabłek:
- 2 kg twardych jabłek (antonówka, szara reneta)
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki soku z cytryny
Pianka budyniowa:
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
- dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- bułka tarta do posypania pod jabłka
Przygotowanie:
- Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodać cukier i masło, posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać żółtka, śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwa kawałki, jeden z 1/3 ciasta, a drugi 2/3 ciasta, owinąć folią i mniejszy kawałek włożyć na godzinę do zamrażarki, a większy do lodówki.
- Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do garnka, gotować 7 minut bez mieszania (jeśli jabłka są mało soczyste to podlać 1/4 szklanki wody). Następnie dodać cukier i cynamon (wymieszać), wlać sok z cytryny z rozmieszaną mąką ziemniaczaną, gotować 2 minuty.
- Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, gdy piana będzie sztywna dodać budyń i delikatnie rozmieszać mikserem na wolnych obrotach.
- Większą część ciasta rozwałkować na spód foremki, podpiec z 8 minut w 180 stopniach C. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka, następnie piankę i na wierzch delikatnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszy kawałek ciasta.
- Piec w 170 stopniach C około 60 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno się przypiekać, przykryć je papierem do pieczenia.
- Po wystudzeniu szarlotkę posypać cukrem pudrem.
Zobacz również: jabłecznik na biszkopcie.
Ale dorodna szarlotka)))
OdpowiedzUsuńNasza ulubiona :)
OdpowiedzUsuńIdealna ,kocham to ciasto.
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar blachy? :)
OdpowiedzUsuńRozmiar formy jest napisany w nawiasie pod słowem "składniki" :)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis na jabłecznik. Latem podaję go oczywiście z lodami,a zimą z bitą śmietaną i gorącą czekoladą. Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńWyszła idealnie :D super przepis, sama sprawdziłam :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest mi bardzo miło :)
OdpowiedzUsuńŚwietna szarlotka, robię ja już z tego przepisu bardzo długo i zawsze wychodzi przepyszna!!!🤤
OdpowiedzUsuńZ tego przepisu szarlotka jest pyszna
OdpowiedzUsuń