Ciasto kokosowe z daktylami
Wilgotne ciasto kokosowe z dodatkiem pysznych suszonych daktyli. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest smakowity.
Daktyle można zastąpić innymi, ulubionymi suszonymi owocami, zachęcam jednak do spróbowania z daktylami, gdyż idealnie pasują do smaku kokosa.
Składniki:
(forma 33 cm x 23 cm)- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej (1 szklankę można zastąpić 1/2 szklanki mąki kokosowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka suszonych daktyli (drobno pokrojonych)
dodatkowo:
- 100 g czekolady
- 50 g masła
- 2 łyżki mleka
- garść dowolnych orzeszków lub migdałów (drobno posiekanych)
Przygotowanie ciasta z daktylami:
- Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej, następnie jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać, tak by nie było grudek mąki.
- Dodać wiórki i daktyle, wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 30 - 35 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu wystudzić i polać polewą.
Polewa:
- Czekoladę połamać, dodać masło i mleko, roztopić w mikrofalówce lub na garnku z wrzącą wodą.
- W mikrofali nastawiam na rozmrażanie na 4 stopień i 250 g, po wyjęciu należy intensywnie mieszać, aby masa była jednolita, dodać orzeszki i taką polewą polać ciasto.
Zobacz również: keks wyśmienity.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie:)
Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńMój Pan Mąż ciastu kokosowemu nigdy nie da długo przetrwać ;) Zabieram przepis do wypróbowania asap - Grunt to przepis!
OdpowiedzUsuńWitam, czy daktyle należy wcześniej namoczyć w gorącej wodzie?
OdpowiedzUsuńbardzo proszę o odpowiedź
Witam :) Daktyli nie trzeba moczyć, tylko pokroić na mniejsze kawałeczki.
UsuńSuper, dziękuję :))
UsuńCzym mlzna zastapic maka pszenna ? jaglana ?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, mąkę pszenną można zastąpić jaglaną.
Usuń