Biszkopt z proszkiem (jasny)
Każdy z Was ma zapewne swój ulubiony przepis na biszkopt. Prawdziwy to taki bez proszku do pieczenia, ale ja, gdy mam mało czasu to przygotowuję taki z proszkiem i octem. Cudownie wyrasta, jest delikatny i świetnie się nadaje do przygotowania tortu lub innego ciasta z kremem.
Bywa tak, że biszkopt robimy, już nie wiem który raz, a tu po upieczeniu wychodzi 1/2 tego, co zwykle, myślimy wtedy "przepis do niczego”, a powód może być jeden z powyższych.
Składniki:
(na foremkę o średnicy 28 cm)
- 6 jaj (L)
- 1 szklanka drobnego cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- szczypta soli
Przygotowanie ciasta na biszkopt:
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo w czasie ubijania dodawać po łyżce cukru. Piana ma być sztywna, bez wyczuwalnych ziarenek cukru.
- Do żółtek dodać proszek i ocet, szybko wymieszać do spienienia się i zbielenia masy.
- Do piany z białek dodać masę z żółtek, zmiksować (krótko, tak by masy się połączyły).
- Następnie dodać przesiane obie mąki i delikatnie wymieszać (łyżką, już nie miksować), ma być bez grudek mąki.
- Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą (boków nie wykładać i nie smarować).
- Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 35 - 40 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu wyjąć z formy, tak by wierzch był na dole i wystudzić. Takie studzenie sprawi, że biszkopt będzie równy.
- Biszkopt najlepiej się kroi na drugi dzień, ale gdy damy mu ze 2 - 3 godziny od wystudzenia (nie kroić zaraz po wystudzeniu) to świetnie się go pokroi.
Zobacz również: jabłecznik na biszkopcie.
A właśnie szukałam sprawdzonego przepisu na biszkopt :) Zabieram i robię! :D - Grunt to przepis!
OdpowiedzUsuń