Sernik z rodzynkami
Idealne ciasto na święta to oczywiście sernik z rodzynkami na kruchym spodzie i kratką z wierzchu. Warto poświęcić nieco czasu na przygotowanie takiego pysznego sernika na deser i to nie tylko od święta. Prosty przepis na sernik, który smakuje wszystkim gościom i domownikom.
Sernik z rodzynkami jest ulubionym ciastem w moim domu, chociaż co pewien czas staram się przygotować coś nowego. Do wykonania dobrego sernika potrzebny jest oczywiście prawdziwy, dobry ser twarogowy. Najlepiej kupić ser w kostce i go zmielić, zazwyczaj używam właśnie takiego prawdziwego sera twarogowego. Odradzam w tym przypadku sery rzadkie wiaderkowe, gdyż sernik może nie wyjść taki, jak powinien. Produkty na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
Przepis na sernik z rodzynkami:
Składniki na sernik z rodzynkami:
(na foremkę o wymiarach 33 cm x 23 cm x 7 cm)
Ciasto na spód i wierzch sernika:
- 250 - 300 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 125 g cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią
- 1 jajko
Masa serowa:
(produkty w temperaturze pokojowej, nie od razu z lodówki)
- 1 kg dobrego sera twarogowego
- 8 jajek
- 200 g cukru pudru (jeśli lubimy bardziej słodkie to 250 g)
- 100 g miękkiego masła
- 3 łyżki ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 - 150 g rodzynek
Lukier do sernika:
- 5 kopiastych łyżek cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka gorącej wody
Dodatkowo:
- żółtko lub mleko (do posmarowania pasków z ciasta położonego na wierzchu)
Jak zrobić sernik z rodzynkami?
- Masło posiekać z 250 g mąki, dodać, cukier, jajko, ekstrakt waniliowy i zagnieść jednolite ciasto. Gdyby ciasto było zbyt lepiące podsypać pozostałą mąką. Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu z 2/3 części ciasta rozwałkować lub wylepić dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto dobrze się wałkuje przez dwa arkusze papieru do pieczenia. Ciasto podpiec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- Rodzynki zalać gorącą wodą na około 15 minut, następnie odcedzić i przed dodaniem do sera wymieszać z łyżką mąki.
- Utrzeć masło z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną i rodzynki. Następnie z białek ubić na sztywno pianę, dodać do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać.
- Masę serową wyłożyć do formy z podpieczonym i wystudzonym ciastem. Na wierzchu sera ułożyć kratkę z rozwałkowanej 1/3 części ciasta i posmarować ją roztrzepanym żółtkiem lub odrobiną mleka.
- Sernik piec 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, gdyby za mocno się przypiekał, to wierzch przykryć papierem do pieczenia. Upieczony sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku.
- Po wystudzeniu wierzch sernika posmarować lukrem, powstałym po roztarciu na gładką masę składników na lukier.
- Sernik schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Sernik najlepiej smakuje i kroi na następny dzień.
Sernik wygląda pysznie! To na pewno dzięki Hanusi ;) W każdym razie, ja zawsze używam tego twarogu - z wiaderkowych twarogów sernikowych ten jest dla mnie najlepszy, jeszcze nigdy się nie zdarzyło, by sernik mi nie wyszedł
OdpowiedzUsuńDziękuję :) U mnie ser Hanusi na 1 miejscu, a gdy nie ma go w sklepie to taki do mielenia.
UsuńSuper ciacho.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńsernik do brzuszka a rodzynki na talerzyk hhh ^^
OdpowiedzUsuńJeśli brzuszek nie lubi rodzynek, to piec bez ;)
UsuńPrzepyszny sernik! U mnie Rodzicielka piecze podobny zawsze na co okazalsze święta - koniecznie na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Ach, już czuję ten smak i aromat :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) U mnie również na święta sernik obowiązkowo musi być :)
Usuńsmakowity serniczek :) klasyka
OdpowiedzUsuń