Ciasto piernikowe z czekoladą

/ 1

Bardzo smaczne ciasto czekoladowe, zbliżone smakiem i strukturą nieco do długo dojrzewającego piernika. Ciasto czekoladowe powstało z potrzeby wykorzystania gorzkiej (90% kakao) czekolady, która do jedzenia była po prostu za gorzka. Ogólnie lubię czekolady deserowe gorzkie, ale tej byłam w stanie zjeść tylko kostkę i to dzieliłam ją na 3 razy.

Piernik z czekoladą
Ciasto piernikowe z czekoladą najlepiej smakuje na drugi dzień, nabiera wtedy odpowiedniego smaku i aromatu, a struktura staje się taka piernikowa. Świeżo upieczone ciasto może wydawać się nieco suche, ale na następny dzień jest bardzo dobre. Ciasto piernikowe idealnie sprawdza się jako ciasto świąteczne i nie tylko. Ciasto czekoladowe, które na pewno posmakuje osobom lubiącym czekoladowe smaki.
Piernik czekoladowy

Przepis na ciasto piernikowe z czekoladą:

(na formę o średnicy 28 cm)
  • 250 g masła lub margaryny
  • 100 g gorzkiej czekolady (90% kakao) lub 4 łyżki gorzkiego naturalnego kakao
  • 1/2 szklanki mleka lub wody
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika (opcjonalnie)
  • 1 łyżka alkoholu

dodatkowo:

  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 szklanka konfitury ze śliwek węgierek

Jak zrobić ciasto piernikowe z czekoladą?

  1. Do rondelka włożyć margarynę lub masło, mleko, cukier, drobno pokruszoną czekoladę lub kakao, podgrzać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się i połączenia składników. Wystudzić.
  2. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać je do wystudzonej masy. Następnie dodać alkohol, przyprawę do piernika i mąkę, dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek.
  3. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym (góra, dół) do 180 stopni C około 40 - 45 minut (do suchego patyczka).
  4. Po upieczeniu ciasto piernikowe wystudzić, przeciąć poziomo na dwie części i posmarować konfiturą. Wierzch ciasta posmarować rozmieszanym cukrem pudrem z sokiem z pomarańczy i wodą.
  5. Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepsze jest na następny dzień po zrobieniu.
  6. Dodam, że pomimo dodania 2 szklanek cukru ciasto nie jest za słodkie.

    Zobacz również: piernik wyśmienity.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady