Zupa krem z brokułów
Zupa krem z brokułów to najszybsza zupa do przygotowania na obiad, a do tego samo zdrowie.
Czasami bywa tak, że zawieruszy się w lodówce lekko przywiędnięty brokuł i wtedy najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie z niego takiej zupy (oczywiście, z takiego prosto z warzywniaka zupka jest jeszcze lepsza).
Brokuły posiadają wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych, a szczególnie powinny jeść je osoby dbające o linię (100 g ugotowanego brokuła zawiera tylko 35 kcal). To zielone warzywo zawiera bardzo dużo błonnika, który wypełnia żołądek i na długo daje uczucie sytości.
Składniki:
- 1 średniej wielkości brokuł
- 2 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- wywar mięsny lub rosół powstały po upieczeniu np. soczystego udźca z indyka
- pieprz i sól do smaku
- śmietana do zup (opcjonalnie według indywidualnych upodobań)
Przygotowanie:
- Brokuła umyć i podzielić na mniejsze różyczki.
- Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
- Do gotującej się wody dodać wywar z mięsa (około 2,5 - 3 litry łącznie) wrzucić ziemniaki i marchewkę. Gotować około 20 minut, po czym dodać brokuła, czosnek, pokrojoną cebulę, majeranek i gotować jeszcze z 10 minut.
- Gdy warzywa będą miękkie, rozdrobnić je blenderem do postaci, jaka nam będzie odpowiadać. Im dłużej będziemy rozdrabniać, tym będzie bardziej aksamitna konsystencja. U mnie zazwyczaj średnio rozdrobnione, gdyż tak nam najlepiej smakuje.
- Po rozdrobnieniu dodać imbir, pieprz i sól do smaku, chwilę jeszcze pogotować.
- Jeśli lubimy zupy bardziej zawiesiste i nie liczymy kalorii po wlaniu do talerza dodać nieco śmietany.
- Osoby, które są na diecie, powinny krem przygotowywać bez wywaru mięsnego i śmietany, jednak należy dodać chociaż łyżkę masła lub oliwy, aby nasz organizm mógł przyswoić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Bardzo smaczny krem
OdpowiedzUsuń