Klopsiki na mleczku kokosowym z imbirem

/ 12

Klopsiki są bardzo szybkim i smacznym daniem do przygotowania na obiad, aby ich smak nie spowszedniał, zrobiłam je w mleczku kokosowym z imbirem i płatkami chili. Zainspirowałam się klopsikami przygotowanymi przez Gordona Ramsaya, w którymś z jego programów, odrobinę dostosowując przepis do posiadanych produktów. Przyznam, że tak jak mówił Szef Gordon, klopsiki z mleczkiem kokosowym wychodzą bardzo delikatne, wręcz aksamitne. 

Klopsiki w stylu azjatyckim

Składniki:

Klopsiki:

  • 1,2 kg mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 bułeczka pszenna lub 4 łyżki bułki tartej
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

Sos do gotowania:

  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • około 7 cm korzenia świeżego imbiru
  • 2 - 3 ziarna kardamonu (rozgnieść)
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • starta skórka z cytryny (u mnie 1 łyżka soku z cytryny)
  • trawa cytrynowa (u mnie 3 krople olejku spożywczego z trawy cytrynowej)
  • pieprz i sól do smaku

Dodatkowo:

  • ryż ugotowany według przepisu na opakowaniu
Klopsiki na mleczku kokosowym

Przygotowanie:

  1. Bułeczkę rozdrobnić i zalać mlekiem.
  2. Cebulę obrać i drobno pokroić.
  3. Do mięsa dodać wszystkie składniki, dokładnie ręką je wymieszać, aż powstanie jednolita dająca się formować masa. Formować kulki nieco większe niż piłeczki do ping ponga.
  4. Klopsiki z obu stron lekko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
  5. W dużym garnku zagotować bulion, włożyć do niego obsmażone klopsiki, dodać rozgniecione ziarna kardamonu, kumin, kurkumę, obrany ze skórki i pokrojony w cienkie plastry imbir.
  6. Następnie wlać mleczko kokosowe, dodać startą skórkę z cytryny lub sok i trawę cytrynową lub olejek.
  7. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut, jeśli klopsiki nie są całkowicie pokryte płynem, to w międzyczasie należy je kilka razy obrócić. Pod koniec ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą.
  8. Klopsiki podaję z ugotowanym ryżem, który zalewam sosem po gotowaniu klopsików. Ryż fajnie wchłania ten sos.
  9. Jeśli lubimy gęste sosy, to trzeba część sosu wlać do rondelka i zagęścić go 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozmieszanej w  małej ilości zimnej wody.
  10. Klopsiki wychodzą delikatne, lekko pikantne i bardzo aromatyczne.

    Zobacz również: klopsiki pikantne w kapuście.

Komentarze

  1. Aż ślinka cieknie na ich widok :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam dzisiaj pulpeciki, ale te klopsiki muszą być jeszcze lepsze od moich.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania przepisu, na pewno rozczarowania nie będzie :)

      Usuń
  3. Uwielbiam klopsiki! Ale na mleczku kokosowym jeszcze nie robiłam. Na pewno przepis wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich klopsików jeszcze nie próbowałam. Bardzo fajny pomysł.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyśmienite! Niby zwykłe klopsiki, a w połączeniu z mleczkiem kokosowym bardzo delikatne. Polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję:) To prawda, mleczko nadaje delikatności klopsikom.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady