Sernik Pina Colada
Sernik jest obowiązkową pozycją deserową na moim stole, przy każdym bardziej uroczystym obiedzie. Tym razem bardzo delikatny, kremowy sernik Pina Colada z ananasem, mleczkiem kokosowym i likierem kokosowym. Sernik po upieczeniu jest równiutki, nie ma popękanego wierzchu i bardzo dobrze się kroi.
Przepis na sernik Pina Colada.
Składniki na sernik z mleczkiem kokosowym:
(forma o średnicy 28 cm lub nieco większa)Masa serowa:
- 1 kg dobrego sera twarogowego
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (bez 50 ml)
- 400 ml gęstego mleczka kokosowego (górna jego część)
- puszka ananasa (560 g)
- 5 jaj
- 2 żółtka
- 2 łyżki likieru kokosowego lub innego alkoholu (opcjonalnie)
- 250 g serka mascarpone
- 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
Spód pod sernik:
- 250 g herbatników
- 70 g wiórków kokosowych
- 100 g masła
Polewa na sernik:
- 100 ml śmietany 30% lub 36%
- 50 ml słodzonego mleka skondensowanego
*Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć herbatników bez glutenu.
Jak zrobić sernik Pina Colada:
- Herbatniki rozdrobnić w blenderze, dodać roztopione masło i wiórki kokosowe. Powstałą dość sypką masą wyłożyć i wyrównać łyżką dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Do sera dodać serek mascarpone, mleko skondensowane i mąkę ziemniaczaną, wszystko delikatnie zmiksować, dodając stopniowo po jednym jajku i żółtku.
- Następnie dodać rozdrobnione blenderem ananasy (bez syropu), mleczko kokosowe (tylko gęstą jego część) i ewentualnie likier kokosowy, wszystko delikatnie zmiksować.
- Masę serową (jest dość rzadka) wylewać powoli chochlą na spód z ciasteczek. Masy jest bardzo dużo, więc piec w formie o średnicy co najmniej 28 cm inaczej się nie zmieści. Sernik podczas pieczenia zbytnio nie zwiększa swojej objętości.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze 100 minut. Po upływie tego czasu sernik posmarować wymieszaną z podanych składników polewą i piec jeszcze około 15 - 20 minut.
- Sernik lekko wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie wyjąć i całkowicie wystudzony wstawić do zastygnięcia do lodówki. Taki sernik najlepiej podawać dopiero na drugi dzień, dobrze schłodzony.
Zobacz również: sernik z masą krówkową (kajmak).
Piękny i z tym serem masz rację.Raz jadłam taki ,że się nie dało .
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Bywa czasami tak, że ser nie smakuje jak ser :)
OdpowiedzUsuńCo tu dużo gadać: ambrozja! :D Jest tu wszystko co kocham: ananas, kokos, mascarpone i likier kokosowy. Cudo! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) To są również moje smaki, ich połączenie daje wspaniałe doznania smakowe.
OdpowiedzUsuńCudowny serniczek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńMmm.. Świetny sernik! Nie mogłabym się mu oprzeć :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊 Oj tak, trudno mu się oprzeć 😊
UsuńTakiego serniczka jeszcze nie jadłam a wyglada smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Dziękuję 😊 Warto go zrobić, jest bardzo smaczny.
UsuńCzy ten sernik pieczony jest z termoobiegiem czy grzałki góra-dół?
OdpowiedzUsuńSernik pieczony jest w piekarniku, grzanie z góry i z dołu :)
OdpowiedzUsuńAż dech zatyka, gdy się patrzy na ten sernik:-) Jest cudowny:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńSernik zrobiłam wczoraj. Teraz go próbuje. Lepszego sernika w swoim życiu nie jadłam. Jest mega pyszny. Dziękuję za przepis 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :) Również bardzo lubię ten sernik.
UsuńJeszcze nigdy nie używałam mleka kokosowego. Czym się kierować przy zakupie, jakąś markę polecasz?
OdpowiedzUsuńMleczko kokosowe powinno zawierać 82% ekstraktu z kokosa, szczególnie w przypadku tego sernika, gdyż potrzebna jest tylko gęsta jego część. Marki nie podam, gdyż kupuję różne i patrzę tylko na zawartość ekstraktu kokosowego.
UsuńDziękuję za odpowiedź. Poszukam odpowiedniego. Uwielbiam serniki i z Twojego przepisu zrobiłam już z brzoskwiniami i mascarpone. Przepyszny 😋
UsuńDziękuję za miłe słowa :) Na stronie jest sporo przepisów na serniki, gdyż u mnie wszyscy bardzo je lubią :)
Usuń