Torcik wiśniowo-czekoladowy
Wiśnie i czekolada to wspaniałe połączenie w deserach, które znajduje się właśnie w torciku wiśniowo-czekoladowym. Ciasto nie wymaga zbyt dużo pracy i dlatego często gości na domowych przyjęciach.
Mocno czekoladowy torcik z konfiturą wiśniową powstał na bazie przepisu na: czekoladowe ciasto tortowe (ulubione ciasto mego Syna).
Jeśli chodzi o dekorowanie tortów, to dużego talentu nie mam, ale smakiem tego torcika moi goście byli zachwyceni. Krem jest bardzo delikatny, łatwo można nim dekorować, ja niestety poszłam na łatwiznę i po rozsmarowaniu udekorowałam tort tylko kandyzowanymi wiśniami.
Składniki:
(forma o średnicy 28 cm)
Ciasto:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 - 3 łyżki kakao
Krem:
- 3 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki kakao
- 200 g masła
- 1 1/2 (150 g) czekolady deserowej (może być 1 gorzka i 1/2 mlecznej)
Dodatkowo:
- 400 - 500 g dobrej konfitury wiśniowej (przełożenie)
- 100 g wiśni kandyzowanych (dekoracja)
- 250 - 300 ml soku wiśniowego (nasączenie)
- 2 - 3 łyżki alkoholu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ciasto:
- Oddzielić żółtka od białek, białka ubijać dosypując stopniowo cukier i po jednym żółtku. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek.
- Spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto.
- Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 29 minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż dłuższe pieczenie wysuszy ciasto, zbyt krótsze zaś, ciasto będzie surowe. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy patyczek to ciasto jest upieczone.
- Ciasto wystudzić i rozkroić na 2 części.
- Jedną część ciasta nasączyć połową niezbyt słodkiego soku wiśniowego wymieszanego z alkoholem (gdy sok jest za słodki rozcieńczyć go przegotowaną zimną wodą).
- Następnie posmarować połową konfitury wiśniowej.
- Krem podzielić na pół i jedną częścią posmarować nasączony i posmarowany konfiturą blat ciasta, przykryć drugim i nasączyć pozostałym sokiem, na wierzch równo rozsmarować konfiturę i na nią pozostały krem.
- Torcik udekorować kandyzowanymi wiśniami lub według swego uznania.
- Tort wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby zastygł.
- Najlepszy jest na następny dzień, przed podaniem wyjąć z lodówki, aby krem się nieco ocieplił, gdyż mocno zastyga i nie ma odpowiedniej kremowej konsystencji
Krem:
- Jajka roztrzepać z mlekiem, mąką, cukrem i sokiem z cytryny.
- Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, by nie przypalić. Gotować do czasu uzyskania postaci gęstego, jednolitego budyniu, wystudzić.
- Kakao wymieszać z niewielką ilością gorącej wody (ma być gęsta papka), wystudzić.
- Czekolady roztopić w miseczce na garnku z gorącą wodą, wystudzić.
- Masło miksować dodając stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu jajecznego, roztopionej czekolady i kakao. Miksować do uzyskania jednolitej masy kremowej, nie za długo, bo można przebić i zacznie się rozwarstwiać.
Wspaniały torcik :-) moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) moje też :)
UsuńAle pycha!.
OdpowiedzUsuńPrzepyszny torcik :)
OdpowiedzUsuńWow! Wspaniały wypiek! Aż slinka cieknie ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam :D
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńNa sam widok ślinka leci, miam.
OdpowiedzUsuńMi również, na samo wspomnienie jego smaku :)
OdpowiedzUsuńSuper się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam jest super
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
Usuń