Tiramisu
Tiramisu to niezwykle delikatny i pyszny włoski deser. Składający się z jajek, serka mascarpone, biszkoptów, kawy, cukru, likieru amaretto i kakao.
W przygotowywaniu tiramisu ważne jest użycie dobrej jakości składników i delikatne postępowanie z nimi podczas wykonania. Szczególnie ważne są biszkopty, najlepiej takie do tiramisu, które zbyt szybko nie rozmakają. Osobom, które po raz pierwszy będą robić ten deser, proponuję przygotować go w salaterkach (porcje jak dla jednej osoby), wtedy gdy zbyt mocno namokną biszkopty lub krem przebijemy, to ominie nas problem z krojeniem i wyjmowaniem z formy, a deser i tak będzie bardzo smaczny.
Deser z alkoholem oczywiście dla dorosłych, w wersji dla dzieci po prostu go nie dodawać. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś od siebie nie dodała. W moim wydaniu tiramisu ma kakao zarówno na wierzchniej warstwie kremu, jak i na środkowej.
Składniki na tiramisu:
(dla 4 - 5 osób)
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- 1 opakowanie (200 g) biszkoptów podłużnych (u mnie Italian ladyfinger Vicenzovo do tiramisu)
- 200 ml wrzącej wody
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub 200 ml naparu z 1 łyżeczki kawy mielonej
- 2 - 3 łyżki likieru Amaretto
- 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego lub białego
- 4 - 5 łyżek kakao naturalnego
- foremka lub naczynie szklane (u mnie o wymiarach opakowania biszkoptów około 10 cm x 30 cm)
Jak zrobić włoski deser tiramisu:
- Kawę i cukier trzcinowy zalać wrzątkiem i wystudzić, następnie dodać likier Amaretto.
- Żółtka z cukrem pudrem włożyć do miski i postawić na garnku z wrzącą wodą, tak by dno nie dotykało lustra wody. Cały czas mieszać łyżką, aż żółtka będą miały jednolity jasny kolor, a cukier się całkowicie rozpuści.
- Zdjąć miskę z garnka z gorącą wodą i masę jajeczną miksować do czasu, aż wystygnie, będzie prawie biała i puszysta. Następnie stopniowo dodawać po łyżce serka mascarpone i bardzo delikatnie, na wolnych obrotach miksera łączyć go z masą. Intensywnie nie miksować, gdyż masa stanie się rzadka. Masa ma postać delikatnego kremu, który daje się rozsmarowywać (pozostawia ślady po łyżce), ale nie rozpływa się.
- Biszkopty układać w foremce i dokładnie za pomocą łyżeczki polewać zimną kawą (wykorzystać tylko 1/2 kawy). Można kawę przelać do głębokiego talerza i maczać w niej biszkopty, lecz należy uważać, by nie namaczać za mocno, gdyż będą się rozpadać.
- Na biszkopty wyłożyć połowę masy z mascarpone, wyrównać i delikatnie oprószyć za pomocą sitka kakao.
- Następnie ułożyć biszkopty, namoczyć kawą i rozsmarować pozostałą część masy kremowej. Jeśli tiramisu będzie jedzone w tym samym dniu, to wierzch oprószyć kakao, jeśli zaś na dzień następny, to lepiej to zrobić na drugi dzień. Tiramisu wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby się schłodziło i połączyły się wszystkie smaki.
- Gdyby były problemy z krojeniem zbyt miękkiej masy, proponuję formę z tiramisu wstawić na około 20 - 30 minut do zamrażarki.
Zobacz również: deser warstwowy.
Bardzo lubię kawę i wszystko co ma z nią coś wspólnego :)
OdpowiedzUsuńJeśli kawa w deserze to zdecydowanie tiramisu! :)
OdpowiedzUsuńPyszny deser. Nic tylko jeść
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten deser i to bardzo :-)
OdpowiedzUsuń