Bigos z grzybami (Wigilia)
Postny bigos jest nieodzowną potrawą na moim stole podczas Wigilii, pewnie zresztą tak jak i na większości Waszych stołów. Taki bigos przygotowuję tylko jeden raz w roku, wszyscy domownicy bardzo go lubią i nie mogą się wręcz doczekać, kiedy można będzie go posmakować. Niby proste połączenie smaków, a w tym jednym dniu smakuje tak, jakby było to coś wykwintnego i jadło się go po raz pierwszy.
Bigos jest taką potrawą, że w każdym domu smakuje inaczej, ale na pewno podstawowe dwa składniki bigosu muszą się w nim znaleźć: kiszona kapusta i suszone grzyby. Mój bigos jest jeszcze obowiązkowo z dodatkiem wędzonych śliwek i miodu. Do bigosu na Wigilię nigdy nie dodaję pomidorów ani koncentratu, powinno się w nim czuć tylko smak grzybów i kapusty. Bigos z kiszonej kapusty można przygotować na 1 - 2 dni wcześniej, wtedy nawet po podgrzaniu jest jeszcze smaczniejszy.
Jestem ciekawa, czy podobny bigos gości na Waszym świątecznym stole i co w nim musi się obowiązkowo znaleźć?
Składniki:
(porcja na 2 - 3 osoby)
- 1 kg kiszonej kapusty
- 100 g suszonych grzybów (u mnie prawdziwki)
- 3 - 4 wędzone śliwki
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 ziarna jałowca
- 1 łyżka ziaren kminku
- 2 - 3 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
- sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
- olej do smażenia
Jak przygotować bigos z grzybami na Wigilię?
- Suszone grzyby moczyć w zimnej wodzie przez około godzinę. Wyjąć grzyby z wody i pokroić na mniejsze kawałki. Wody po moczeniu grzybów nie wylewać.
- Kapustę spróbować, jeśli jest bardzo kwaśna, to przepłukać zimną wodą, odcisnąć i drobniej pokroić.
- Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć czosnek i cebulę.
- Następnie dodać kapustę, 1/3 szklanki oleju i przesmażyć, podlać wodą po moczeniu grzybów i dusić pod przykryciem około 40 minut. Kapustę co pewien czas mieszać i podlewać ewentualnie ciepłą wodą, aby się nie przypaliła, gdyż kiszona kapusta bardzo szybko wchłania wodę.
- Po tym czasie dodać przyprawy (bez soli), dusić pod przykryciem około 60 minut.
- Do podduszonej kapusty dodać grzyby i pokrojone śliwki, co pewien czas mieszać i dusić do miękkości grzybów i kapusty (jeśli w kapuście jest mało płynu, to podlać gorącą wodą).
- Na koniec zdjąć pokrywkę, doprawić do smaku pieprzem i solą i dusić do momentu, aż konsystencja kapusty będzie nam odpowiadała.
Zobacz również: dorsz z warzywami.
ten postny smakuje mi najlepiej :)
OdpowiedzUsuńMi również :)
UsuńPyszny, na pewno zrobię na święta :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, u mnie będzie na 100% :)
UsuńJuż się nie mogę doczekać aż spróbuję wszystkich wigilijnych potraw :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę w tym roku zrobić taki bigosik :-) Wygląda tak smakowicie, że aż się głodna zrobiłam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊 U mnie jest co roku.
Usuń