Bitki z szynki w sosie cebulowym
Bitki z szynki w sosie cebulowym są smacznym i łatwym do przygotowania daniem obiadowym. Duszone mięso jest bardzo delikatne i nie obciąża tak naszego organizmu, jak mięso smażone. Jeśli odpowiadają Wam typowe domowe obiady, to danie z tak przyrządzonej szynki na pewno nim jest.
Prosto i smacznie, tak lubię najbardziej i w przypadku bitek z szynki w sosie cebulowym tak jest. Minimum składników, bo tylko szynka, cebula i przyprawy, minimum stania przy garnkach, bo dusi się samo, a za to maksimum domowego smaku, jak u Mamy 😊
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 2 - 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 3 łyżki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
- 2 łyżeczki soli
- 5 łyżek mąki pszennej
- tłuszcz do smażenia
Jak przygotować bitki z szynki?
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry o grubości 1 - 1,5 cm w poprzek włókien i roztłuc je delikatnie tłuczkiem do mięsa.
- Plastry oprószyć solą i pieprzem ziołowym (2 łyżki), obtaczać w mące i z obu stron chwilę obsmażyć, na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
- Obsmażone mięso włożyć do garnka, zalać gorącą wodą do jego pokrycia, dodać ziele angielskie i listek laurowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut.
- Następnie dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, wcześniej lekko obsmażone na patelni. Dodać również majeranek, tymianek, pieprz ziołowy i dusić kolejne 30 minut pod przykryciem.
- Po tym czasie sprawdzić mięso, jeśli jest już miękkie, to odkryć garnek i redukować płyn do postaci nam odpowiadającego sosu, przyprawić do smaku pieprzem naturalnym i ewentualnie solą.
- Podawać z ziemniakami, kaszą jęczmienną lub gryczaną i powstałym sosem cebulowym.
Zobacz również: cymes nie cymes.
Obiad idealny!
OdpowiedzUsuńTo prawda 😊
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne i pożywne danie. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczny obiad !
OdpowiedzUsuń