Biszkopt z truskawkami i kremem z mascarpone
Wystarczy upiec lekki biszkopt, przełożyć truskawkami z galaretką i połączyć z delikatnym kremem z serka mascarpone, a powstanie bardzo przyjemne niezbyt słodkie ciasto. Taki biszkopt dobrze smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a do tego jego przygotowanie nie jest aż tak bardzo pracochłonne.
Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam mrożone truskawki, ale w sezonie zdecydowanie polecam zastąpić je świeżymi. Biszkopt po upieczeniu dobrze wystudzić, można go nawet upiec wieczorem, wtedy łatwiej go będzie przekroić.
Składniki:
(foremka o średnicy 28 cm)
Biszkopt:
- 7 jajek L (około 450 g waga jajek w skorupkach)
- 1 szklanka mąki tortowej (160 g)
- 1 szklanka drobnego cukru (220 g)
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (50 g)
Masa z truskawek: - 450 g mrożonych truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 3 - 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Krem: - 200 g serka mascarpone (schłodzony)
- 200 ml śmietany 30% (schłodzona)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo: - 50 g gorzkiej czekolady z zawartością 60% kakao
Przygotowanie:
Jak upiec biszkopt?
- Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać po łyżce cukier. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
- Do ubitych białek nadal miksując stopniowo dodawać po jednym żółtku, miksować do czasu, aż masa będzie jednolita.
- Wymieszać i przesiać obie mąki, stopniowo dodawać je do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką, aż masa będzie jednolita (nie miksować).
- Dno foremki najlepiej z otwieraną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać bułką tartą (boków nie wykładać ani nie smarować).
- Masę wlać do formy i piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C 35 - 40 minut (do suchego patyczka).
- Biszkopt najpierw studzić w foremce, a następnie wyjąć i gdy będzie już dokładnie wystudzony przekroić w poprzek na dwie części. Biszkopt od razu po upieczeniu może być delikatnie wypukły, ale podczas studzenia nieco opada i jest równiutki. Zazwyczaj po wystudzeniu biszkopt wyjmuję do góry nogami, czyli góra stanowi spód ciasta.
Masa z truskawek:
- Do rondelka włożyć rozmrożone truskawki łącznie z powstałym sokiem, dodać cukier i sok z cytryny, gotować do czasu rozpuszczenia się cukru i uzyskania szklistej masy. Truskawki nie muszą być całkowicie rozgotowane.
- Masę zdjąć z palnika, dodać suchą galaretkę i mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Odstawić do wystudzenia, pilnować, aby całkowicie nie stężała.
- Lekko tężejącą masą truskawkową posmarować jedną część biszkoptu i przykryć drugą, lekko docisnąć.
Krem z mascarpone:
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, uważać, aby nie przebić (mogą powstać grudki masła).
- Pod koniec ubijania dodawać po łyżce serek mascarpone i ziarenka wanilii lub ekstrakt. Miksować tylko do czasu połączenia się składników.
- Krem równomiernie rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać wiórkami z czekolady. Wiórki z czekolady strugam skrobaczką do warzyw.
- Ciasto przed podaniem schłodzić przez co najmniej 2 - 3 godziny w lodówce.
Zobacz również: sernik na zimno z truskawkami.
To rozumiem, uwielbiam takie ciasta :) Kolorowe, domowe i z czekoladą :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, ja również :)
UsuńBiszkopt i truskawki, już mi się podoba, a co dopiero z resztą składników. :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
UsuńTakie ciasta to ja lubię. :-) Bardzo apetyczne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńNa pewno by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńJeśli odpowiada smak truskawek i mascarpone, to na pewno :)
UsuńCiasto z truskawkami w środku zimy, wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Chociaż smakiem przywołam trochę lata ;)
UsuńWspaniale ciacho. Do popołudniowej kawki, idealne. :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi, polecam :)
UsuńWygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńszybko i smacznie!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, polecam :)
UsuńBardzo fajne, lekkie ciasto ;) Ale biszkopt faktycznie wyrósł Ci bardzo wysoki :).
OdpowiedzUsuńczy trzeba dodac wody do garnka jesli truskawki sa swieze i jesli tak to ile - -dziekuje Ela
OdpowiedzUsuńŚwieże, dojrzałe truskawki przekroić na pół i dodać cukier i sok z cytryny, podczas podgrzewania powinien powstawać płyn z roztapiającego się cukru, soku z cytryny i soku z truskawek. Jeśli truskawki są mało soczyste, to można dodać 50 - 100 ml wody (stopniowo podlewać), dalej gotować tak jak podano w przepisie. Pozdrawiam :)
Usuń