Babka mocno czekoladowa
Bardzo mocno czekoladowa babka, zadowoli wszystkie osoby będące miłośnikami czekoladowych wypieków. Puszysta i delikatnie wilgotna w środku, o głębokim czekoladowym kolorze. Z zewnątrz obsypana cukrem pudrem, ale wspaniale smakowałaby również polana lukrem lub czekoladą.
Babka jest łatwa do przygotowania i można ją upiec w dowolnej formie, ale na pewno najlepiej wygląda po upieczeniu w formie do babki. Czas pieczenia może minimalnie się różnić w zależności, w jakiej formie będziemy piec babkę. Należy po prostu ją piec do tzw. suchego patyczka.
Składniki:
(foremka na babkę o średnicy u góry 20 cm)
- 200 g cukru pudru
- 100 g masła
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 40 - 50 g naturalnego kakao
- 100 ml mleka
- 200 ml jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Jak przygotować babkę czekoladową?
- Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać jajka i ucierać do czasu połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy.
- Wymieszać mleko z jogurtem.
- Przesiać mąkę z proszkiem i sodą, dodać kakao i dokładnie wymieszać.
- Do masy z masła i jajek dodawać partiami na przemian mleko z jogurtem i sypkie składniki, mieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników.
- Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej odrobiną mąki foremki. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C około 50 - 60 minut (do suchego patyczka). Po 50 minutach sprawdzić środek drewnianym patyczkiem, jeśli na patyczku nie ma przyklejonego surowego ciasta, babka jest upieczona.
- Babkę wyjąć z piekarnika i przed wyjęciem z formy odczekać około 10 minut, aby lekko wystygła.
- Wystudzoną babkę obsypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą.
- Wspaniale smakuje podana z prawdziwą konfiturą wiśniową i bitą śmietaną.
Piękny mocny kolor czekoladowy, mniamm ❤
OdpowiedzUsuńZasługa naturalnego kakao :)
UsuńUwielbiam takie bardzo czekoladowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńTo miło, ja również bardzo je lubię :)
UsuńBardzo fajna babeczka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZ przyjemnością bym zjadła takiej babeczki.
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
UsuńBardzo lubię czekoladowe babeczki. Świetny przepis. Skorzystam. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Serdecznie polecam :)
UsuńNapiszę krótko..łał ale baba :)
OdpowiedzUsuń