Domowe ptasie mleczko
Domowe ptasie mleczko na lekkim cieście czekoladowym to bardzo smaczne i łatwe do wykonania ciasto. Niezbyt słodkie ptasie mleczko z wierzchu jest polane bardzo przyjemną, rozpływającą się w ustach czekoladową polewą.
Z przepisu wychodzi duża porcja bardzo podzielnego i smacznego ciasta. Ptasie mleczko wykonane jest ze śmietany i galaretki, której smak może być dowolny (u mnie była pomarańczowa).
Takie ciasto na pewno sprawi przyjemność Waszym gościom i poproszą o dokładkę, a odwiedziny będą długo wspominać.
Składniki:
(na formę o wymiarach 33 cm x 23 cm x 7 cm)Ciasto:
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g gorzkiej czekolady 60% kakao
- 1 jajko
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1/4 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
Ptasie mleczko:
- 500 ml śmietany 30% (schłodzona)
- 1 galaretka pomarańczowa
Polewa czekoladowa:
- 200 g gorzkiej czekolady z 60% zawartością kakao
- 50 g masła
- 90 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka miodu naturalnegoDo odmierzania używam:
łyżeczka - 5 ml
Jak przygotować ciasto domowe ptasie mleczko?
Ciasto:
- Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę i wystudzić.
- Jajko utrzeć do białości, dodając stopniowo cukier, ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru.
- Następnie dodać olej, jogurt i zmiksować, wlać mleko z rozpuszczoną czekoladą i ponownie zmiksować.
- Przesiać mąkę, proszek i sodę, połączyć z kakao, dodać do ciasta i zmiksować tak, aby tylko połączyły się składniki.
- Formę 33 cm x 23 cm x 7 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto.
- Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25 - 30 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i wystudzić.
- Na czekoladowe ciasto wyłożyć masę z ptasiego mleczka, dokładnie wyrównać i wstawić na około 10 minut do lodówki.
- Ciasto delikatnie polać wystudzoną polewą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 - 4 godziny.
Ptasie mleczko:
- Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i wystudzić.
- Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania należy uważać, aby nie przebić, bo się rozwarstwi. Do ubitej śmietany stopniowo dodawać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę. Miksować krótko na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia się galaretki ze śmietaną.
Polewa czekoladowa:
- Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i włożyć do miski, którą ustawić na garnku z wrzącą wodą (dno miski nie powinno dotykać lustra wody).
- Ciągle mieszając, doprowadzić do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Miskę zdjąć z garnka i mieszać polewę, aż całkowicie wystygnie.
Zobacz również: czekoladowe ciasto tortowe.
Pysznie wygląda :) Aż by się chciało monitor polizać ;) Mniam
OdpowiedzUsuńDziękuję :) W rzeczywistości smakuje jeszcze lepiej niż wygląda:)
UsuńJej ale to smacznie wygląda. Aż muszę u siebie zrobić:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam, warto zrobić.
UsuńJak czekoladowe i smakuje jak wygląda to ja poproszę dwie porcje :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, duża porcja, więc można się częstować do woli :)
UsuńMusze kiedyś takie zrobić. Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Warto, polecam, u mnie cieszy się dużym powodzeniem :)
UsuńBardzo lubię ptasie mleczko i chętnie skorzystam z Twojego przepisu bo nigdy takiego nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i serdecznie polecam :)
UsuńUwielbiam <3 Jedno z lepszych ciast :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, również bardzo je lubię :)
UsuńWłaśnie szukałam jakiegoś ciasta żeby zużyć śmietankę kremowe i trafiłam na ten przepis.Zaraz zabieram się za pieczenie.Ciasto jest prawdopodobnie nie za slodkie i mocno czekoladowe to coś dla nas.Dzieki za przepis. Pozdrawiam.Maria
OdpowiedzUsuńDobry wybór, ciasto jest o umiarkowanej słodyczy i przyjemnie czekoladowe. Mam nadzieję, że będzie smakowało. Proszę dać znać, czy ciasto spełniło oczekiwania :)
UsuńCiasto upieczone i 1/4 zjedzenie. Jest pyszne nie za slodkie i wogole super.Nawet mój mąż który jest cukrzykiem zażądał i poziom cukru był przy badaniu ok. Dałam trochę mniej cukru do ciasta.Bita smietana zgalaretka nie jest słodka i to właśnie nam smakuje.Dziekuje za przepis,skorzystam też z innych przepisów bo nam taka kuchnia odpowiada.Pozdrawiam Maria
OdpowiedzUsuńMiło mi, że ciasto smakowało i dziękuję za komentarz. Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)
UsuńZjadłabym.
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje to ciasto :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiasto rarytas!! :-) Wypróbowane na urodziny syna. Smakowało wszystkim bardzo!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Miło mi, że ciasto smakowało, zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów :)
Usuń