Zupa tajska z łososiem
Po świątecznym nadmiarze zazwyczaj ciężkostrawnych dań dziś polecam lekką i sycącą zupę tajską. Zupa jest bardzo łatwa do przygotowania, wybornie smakuje, a do tego cieszy oko podczas jedzenia. U mnie zupa z dodatkiem łososia, wspaniale również smakuje i prezentuje się z krewetkami.
Uwielbiam takie jednogarnkowe dania, gdyż nie wymagają zbyt dużo pracy, a świetnie smakują. Czas przygotowania zupy skróciłam poprzez zastąpienie świeżych pomidorów krojonymi pomidorami bez skóry z puszki. W tym daniu dobrze sprawdza się makaron ryżowy, który przejmuje wszystkie smaki i aromaty zawarte w zupie, ale jeśli akurat takiego nie macie, dobry będzie również zwykły makaron z mąki semolina.
Składniki:
(4 porcje)- 500 g świeżego łososia
- 400 ml mleczka kokosowego
- 400 g krojonych pomidorów bez skóry
- 500 ml bulionu warzywnego
- 3 cm świeżego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 cebula dymka lub wiązka szczypiorku
- 1 łyżeczka chili (u mnie płatki)
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka kolendry
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 limonka
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 krople olejku z trawy cytrynowej lub kilka kawałeczków świeżej trawy cytrynowej (opcjonalnie)
- 2 - 3 suszone liście kaffiru (dzika limonka; opcjonalnie)
- sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
- 200 g makaronu ryżowego
Dodatkowo:
- wok lub głęboka patelnia
Przygotowanie:
- Z łososia zdjąć skórę i pokroić go na średniej wielkości kawałki.
- Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić, lekko podsmażyć na oleju kokosowym, pod koniec dodać oskrobany ze skórki i pokrojony w cienkie słupki imbir.
- Następnie zalać bulionem, dodać mleczko kokosowe, liść kaffiru, pomidory, kolendrę, kurkumę, kumin, chili, cukier trzcinowy i sos rybny. Wszystko zagotować.
- Dodać sok z 1/2 limonki i sól do smaku oraz kawałki łososia i gotować na małej mocy palnika około 5 - 7 minut.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, podzielić go na porcje i zalać zupą z kawałkami łososia.
- Zupę już w talerzu posypać posiekaną dymką lub szczypiorkiem i skropić dodatkowo sokiem z 1/4 limonki.
Zobacz również: Pad Thai z kurczakiem i tofu.
Świetny pomysł, faktycznie po świętach przyda się coś smacznego i lekkiego :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńJA ZAMIAST MAKARONU DAJĘ LANE KLUSKI
UsuńDobry pomysł, taka bardziej polska wersja 🙂
UsuńBardzo smaczne, lekkie i szybkie danie :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, serdecznie polecam :)
UsuńPyszna i bardzo ciekawa propozycja na zupkę. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za pozdrowienia i również serdecznie pozdrawiam :) Zupka była pyszna i wszystkim bardzo smakowała.
UsuńBardzo fajna zupka, zjadłabym taką z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, serdecznie polecam :)
Usuń