Babka cytrynowa z majonezem

/ 8

Smaczna i łatwa do przygotowania babka z majonezem, to propozycja na niezbyt słodkie ciasto, które warto zrobić nie tylko od święta. Babka jest przyjemnie chrupiąca z wierzchu oraz puszysta i delikatnie wilgotna w środku.

Ciasto z majonezem na święta
Ciasto jest o umiarkowanej słodyczy, ma lekką nutę cytrynową zawartą w lukrze, która wspaniale komponuje się ze smakiem samej babki. Uwierzcie mi, dodany do ciasta majonez jest zupełnie niewyczuwalny, nadaje on tylko babce puszystości i delikatności. Babka świetnie sprawdza się jako deser do zabrania na piknik w plenerze, gdyż długo zachowuje świeżość, a lukier po zastygnięciu dobrze trzyma się na jej powierzchni i nie rozmazuje się.

Babka wielkanocna

Składniki:

(foremka na babkę o średnicy u góry 20 cm lub forma keksowa 20 cm x 11 cm)
  • 4 jajka (L)
  • 180 g cukru
  • 100 g mąki pszennej typ 450
  • 120 g budyniu śmietankowego (3 opakowania)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml majonezu (6 łyżek) 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego

Lukier: 

  • 5 łyżek cukru pudru 
  • 1 łyżka gorącej wody 
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo: 

  • skórka kandyzowana cytrynowa lub pomarańczowa 
  • masło i bułka tarta do natłuszczenia i posypania formy
Do odmierzania używam: 
  • łyżeczka - 5 ml 
  • łyżka 15 ml
  • szklanka - 250 ml

Przygotowanie babki z majonezem:

  1. Mikserem utrzeć jajka z cukrem do białości i całkowitego rozpuszczenia się cukru, ma powstać puszysta masa. 
  2. Miksując na niskich obrotach, powoli dodawać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. 
  3. Następnie dodać majonez, sok z cytryny i ekstrakt cytrynowy, wymieszać tylko do połączenia się składników. 
  4. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką foremki, ma zajmować nie więcej niż 3/4 jej wysokości. 
  5. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku około 55 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem jej środek, jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to babka upieczona. 
  6. Po upieczeniu babkę lekko wystudzić w foremce, następnie wyjąć i całkowicie wystudzoną polać lukrem i udekorować skórką. Jeśli wierzch babki zbyt mocno się wybrzuszy, aby babka ładniej się prezentowała, można go delikatnie ściąć ostrym nożem.
  7. Składniki na lukier rozetrzeć łyżką tak, aby lukier był lśniący i miał jednolitą konsystencję. Po rozmieszaniu od razu polewać nim babkę, gdyż bardzo szybko zastyga.

    Polecam również: babkę cytrynową z lukrem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady