Spaghetti carbonara

/ 12

Spaghetti carbonara jest bardzo smacznym i łatwym do przygotowania daniem obiadowym pochodzącym z kuchni włoskiej. Danie jest bardzo sycące i po jego zjedzeniu nikt głodny na pewno nie będzie.


Makaron z boczkiem

W oryginalnych przepisach na carbonarę występują produkty, które w Polsce są trudno dostępne i dość drogie. Zastąpiłam więc guanciale (podgardle wieprzowe wędzone) boczkiem tradycyjnie wędzonym, ser pecorino - serem grana padano, może być parmezan lub ostatnio odkryłam w przyzwoitej cenie polski ser długodojrzewający Jantar, który świetnie do tego dania pasuje.

Stworzona przeze mnie carbonara jest z dodatkiem śmietany, chociaż piszą, że w  tej prawdziwej jej nie ma, ja dodaję, gdyż taka najbardziej smakuje moim bliskim. Oczywiście wersja bez śmietany jest mniej kaloryczna, ale przecież codziennie tego nie jemy.

Według mnie w każdym domu to samo danie może smakować nieco inaczej, nie mówiąc już o restauracji, w której gotują zawodowi kucharze. Smak jest sprawą bardzo indywidualną i nawet w jednym domu mogą być różne oceny tego samego dania, ale to chyba dobrze, gdyż w ten sposób rozwijają się i kształtują nasze gusta kulinarne. 

Makaron z boczkiem po włosku

Składniki:

(2 porcje)
  • 200 g makaronu spaghetti z semoliny
  • 150 g boczku wędzonego tradycyjnie
  • 2 żółtka z jaja kurzego
  • 80 g sera grana padano lub parmezanu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 100 ml śmietany 30%
  • ząbek czosnku
  • pieprz świeżo mielony
  • sól

Jak przygotować spaghetti carbonara?

  1. Boczek pokroić w drobną kostkę lub cieniutkie słupki i podsmażyć na oliwie do chrupkości, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek.
  2. Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu. Podczas gotowania makaronu stosuję zasadę, że na każde 100 g makaronu daję litr wody. Po ugotowaniu makaronu zachować 50 ml wody, w której się on gotował.
  3. Żółtka wymieszać ze śmietaną i startym na średnich oczkach tarki serem.
  4. Do podsmażonego boczku dodać makaron, wymieszać i chwilę smażyć na małej mocy palnika, następnie dodać rozmieszane jajka ze śmietaną i serem. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać wodę po gotowaniu makaronu i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje i oblepi makaron. Na koniec dodać świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Makaronu zbyt długo nie trzymać na patelni, gdyż będzie zbyt miękki.
  5. Jeśli chcemy zrobić carbonarę bez śmietany, to wody po gotowaniu makaronu dodać nieco więcej.

    Zobacz również:
    pesto z awokado.

Komentarze

  1. Carbonara to moje ulubione spaghetti! :) Jak wszystko co ma w sobie boczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne danie. Uwielbiam takie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czuje jego zapach az u mnie. Bardzo aromatyczne danie -:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mi wszyscy mówią, że przez monitor zapach jeszcze nie przechodzi ;)

      Usuń
  4. Jedno z lepszych dań kuchni włoskiej :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, makaron na obiad, to dla mnie zawsze coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady