Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara jest bardzo smacznym i łatwym do przygotowania daniem obiadowym pochodzącym z kuchni włoskiej. Danie jest bardzo sycące i po jego zjedzeniu nikt głodny na pewno nie będzie.
W oryginalnych przepisach na carbonarę występują produkty, które w Polsce są trudno dostępne i dość drogie. Zastąpiłam więc guanciale (podgardle wieprzowe wędzone) boczkiem tradycyjnie wędzonym, ser pecorino - serem grana padano, może być parmezan lub ostatnio odkryłam w przyzwoitej cenie polski ser długodojrzewający Jantar, który świetnie do tego dania pasuje.
Stworzona przeze mnie carbonara jest z dodatkiem śmietany, chociaż piszą, że w tej prawdziwej jej nie ma, ja dodaję, gdyż taka najbardziej smakuje moim bliskim. Oczywiście wersja bez śmietany jest mniej kaloryczna, ale przecież codziennie tego nie jemy.
Według mnie w każdym domu to samo danie może smakować nieco inaczej, nie mówiąc już o restauracji, w której gotują zawodowi kucharze. Smak jest sprawą bardzo indywidualną i nawet w jednym domu mogą być różne oceny tego samego dania, ale to chyba dobrze, gdyż w ten sposób rozwijają się i kształtują nasze gusta kulinarne.
Składniki:
(2 porcje)
- 200 g makaronu spaghetti z semoliny
- 150 g boczku wędzonego tradycyjnie
- 2 żółtka z jaja kurzego
- 80 g sera grana padano lub parmezanu
- łyżka oliwy z oliwek
- 100 ml śmietany 30%
- ząbek czosnku
- pieprz świeżo mielony
- sól
Jak przygotować spaghetti carbonara?
- Boczek pokroić w drobną kostkę lub cieniutkie słupki i podsmażyć na oliwie do chrupkości, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek.
- Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu. Podczas gotowania makaronu stosuję zasadę, że na każde 100 g makaronu daję litr wody. Po ugotowaniu makaronu zachować 50 ml wody, w której się on gotował.
- Żółtka wymieszać ze śmietaną i startym na średnich oczkach tarki serem.
- Do podsmażonego boczku dodać makaron, wymieszać i chwilę smażyć na małej mocy palnika, następnie dodać rozmieszane jajka ze śmietaną i serem. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać wodę po gotowaniu makaronu i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje i oblepi makaron. Na koniec dodać świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Makaronu zbyt długo nie trzymać na patelni, gdyż będzie zbyt miękki.
- Jeśli chcemy zrobić carbonarę bez śmietany, to wody po gotowaniu makaronu dodać nieco więcej.
Zobacz również: pesto z awokado.
uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńMiło mi, ja również :)
UsuńCarbonara to moje ulubione spaghetti! :) Jak wszystko co ma w sobie boczek :)
OdpowiedzUsuńRównież je bardzo lubię :)
UsuńBardzo smaczne danie. Uwielbiam takie :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda, również bardzo je lubią :)
UsuńCzuje jego zapach az u mnie. Bardzo aromatyczne danie -:)
OdpowiedzUsuńA mi wszyscy mówią, że przez monitor zapach jeszcze nie przechodzi ;)
UsuńJedno z lepszych dań kuchni włoskiej :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńMożna tak powiedzieć :)
UsuńSuper, makaron na obiad, to dla mnie zawsze coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
Usuń