Sernik na zimno z truskawkami
Sernik na zimno z truskawkami to bardzo łatwe i szybkie do przygotowania ciasto. Idealny deser na upalne dni w sezonie obfitującym w świeże truskawki. Sernik jest niezbyt słodki, kremowy, delikatny i bardzo smaczny.
Takie ciasto bez pieczenia przygotuje nawet osoba bez dużego doświadczenia, jeśli chodzi o wypieki. Minimalna ilość potrzebnych składników i prostota wykonania powinna zachęcić Was do zrobienia tego pysznego deseru. Do tego sernika użyłam gęstego sera twarogowego z wiaderka, jeśli macie ser w kostce, to należy go co najmniej 2 razy zmielić w maszynce. Zamiast truskawek można użyć innych niezbyt kwaśnych owoców. U mnie ten sernik został tak szybko zjedzony, że ledwie udało mi się zrobić kilka zdjęć.
Składniki:
(foremka o średnicy 28 cm)
- 1 kg białego sera twarogowego (może być gęsty z wiaderka)
- 2 galaretki truskawkowe lub inne owocowe (u mnie z owoców leśnych)
- 500 ml śmietany 30%
- 12 łyżek kopiastych cukru pudru
- 500 g truskawek
- 150 g herbatników
- 100 g masła
- 1 saszetka (9 g) śmietan-fixu lub 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie)
*Osoby na diecie bez glutenowej powinny użyć herbatniki bezglutenowe.
Jak przygotować sernik bez pieczenia z truskawkami?
- Obie galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody (nie gotować), wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia.
- Herbatniki rozdrobnić w blenderze z roztopionym masłem i łyżką cukru pudru (jeśli herbatniki są mało słodkie). Ma powstać masa przypominająca mokry klejący się piasek, którą włożyć na spód otwieranej foremki z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia. Spód z ciasteczek wyrównać i lekko docisnąć łyżką.
- Zimny ser zmiksować z 8 łyżkami cukru pudru, następnie dodawać stopniowo lekko tężejącą galaretkę. Do zmiksowanej masy dodać ubitą śmietanę (200 ml) z łyżką cukru pudru i delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. Dodawana galaretka ma być lekko tężejąca ani za rzadka, ani za gęsta, jeśli będzie inaczej, nie uzyskamy struktury lekkiej pianki.
- Masę serową partiami wyłożyć na spód z ciastek, wykładać stopniowo, aby ciasteczka nie uniosły się do góry. Sernik wstawić do lodówki na około 0,5 godziny.
- Ubić 300 ml śmietany z 2 łyżkami cukru pudru, jeśli sernik nie będzie od razu zjedzony, proponuję dodać śmietan-fixu lub łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie i wystudzonej.
- Ubitą śmietanę wyłożyć na sernik i udekorować połówkami truskawek, układając je krojeniem do góry, aby nie puściły na śmietanę soku. Truskawki będą ładnie wyglądały i zachowają kolor, gdy miejsce przekrojenia posmarujemy odrobiną soku z cytryny.
- Sernik wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, aby zastygł. Sernik najlepiej kroi się namoczonym w gorącej wodzie i osuszonym nożem.
Polecam również: Sernik na zimno z brzoskwiniami.
Uwielbiam tego typu ciasta na zimno! Z chęcią bym przekąsiła kawałek Twojego serniczka akurat teraz na 2-gie śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się śmiało ;) Również lubię takie ciasta :)
UsuńZ przyjemnością skosztowała bym taki kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, powinno smakować :)
UsuńZjadłabym kawałeczek do kawki :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńPolecam, warto :)
OdpowiedzUsuńTakie klasyczne i smaczne ciasto!
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńMoje ulubione ciasto- ta wersja bardzo mi się podoba chyba się na nią skuszę ! :)
OdpowiedzUsuńPolecam, również je bardzo lubię :)
UsuńSuper serniczek, wygląda fenomenalnie. Będe musiała go przyrządzić, ale jestem pewna, że go pokocham!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa:) Serdecznie polecam, u mnie po zrobieniu znika prawie natychmiast.
Usuńlubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńUwielbia takie ciasta
OdpowiedzUsuń