Ciasto kokosowe bez pieczenia
Lekkie ciasto kokosowe bez pieczenia to idealny deser na lato. Ciasto jest o umiarkowanej słodyczy i bardzo łatwe do przygotowania. Wiórki kokosowe sprawiają, że po zjedzeniu takiego ciasta nie czujemy się ociężali, tak jak to jest czasami w przypadku innych ciast z kremem.
Z moich obserwacji wynika, że szczególnie w okresie letnim dużym zainteresowaniem cieszą się ciasta, które przygotowuje się na zimno bez pieczenia. Przygotowałam, więc bardzo proste i smaczne ciasto z wiórków kokosowych i kremu budyniowego. Takie ciasto najlepiej zrobić wieczorem, aby przez noc zmiękły herbatniki i można było dobrze pokroić.
Składniki:
(na foremkę o wymiarach 14 cm x 28 cm x 7 cm)
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 250 g masła
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (80 g)
- 1 szklanka cukru
- 750 ml mleka
- 2 żółtka
- 250 g herbatników kakaowych
- wiórki kokosowe i płatki migdałowe do posypania
Polewa:
- 1/2 tabliczki czekolady deserowej
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
Składniki odmierzam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml
*Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć herbatniki bez glutenu.
Przygotowanie ciasta kokosowego bez pieczenia:
- Żółtka roztrzepać i połączyć z rozmieszanym w 100 ml mleka budyniem.
- Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać wiórki kokosowe i gotować, aż masa zacznie lekko gęstnieć. Do gęstniejącej masy dodać budyń rozmieszany z jajkami i ciągle mieszając zagotować, aby powstała gęsta masa budyniowa. Masę wystudzić. Ciasto jest niezbyt słodkie, jeśli lubimy bardzo słodkie dodać więcej cukru.
- Masło zmiksować do puszystej konsystencji i nadal miksując dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej z wiórkami.
- Dno foremki wyłożyć herbatnikami, na których rozsmarować 1/3 część kremu i przykryć drugą warstwą herbatników i rozsmarować na nich drugą część kremu i znów warstwa herbatników i na koniec krem.
- Wierzch obsypać płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi, docisnąć je lekko łyżeczką do kremu.
- Opcjonalnie ciasto można polać cienkimi smugami polewy, chociaż bardzo dobrze smakuje i bez niej.
- Składniki polewy rozpuścić w misce na garnku z wrzącą wodą do uzyskania jednolitej konsystencji (ciągle mieszać).
- Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby zmiękły nieco herbatniki.
Zobacz również: ciasto bez pieczenia z mascarpone.
Pięknie wygląda i tak "dostojnie" ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ciasto dobrze się kroi, więc chyba dlatego tak "dostojnie" na zdjęciu wygląda ;)
UsuńTakie ciasta bardzo lubię :) Super smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Miło mi, że się podoba :)
UsuńNa pewno by mi posmakowalo 😊 mniamm
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńWygląda pysznie))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTo prawda - latem najlepiej schodzą ciasta prosto z lodówki, przy których nie trzeba stać przy piekarniku :)
OdpowiedzUsuńOj tak latem piekarnik odpoczywa a ciasto masz super
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPysznie wyglada.Zrobie bo lubie takie ciasta.I przepis latwy
UsuńDziękuję :) Dobry wybór, polecam.
UsuńSuper przepis, mam małą dzidzię więc coś tak prostego i szybkiego najlepiej się sprawdza ��
OdpowiedzUsuńDziękuję :) To ciasto jest idealne, gdy nie mamy czasu na długie pichcenie.
UsuńSuper pomysł i jeszcze jest wysokie, wiórki kokosowe bardzo lubię :).
OdpowiedzUsuńCzy herbatniki należy wpierw maczać w mleku?
OdpowiedzUsuńNie, suche herbatniiki przekłada się kremem. Na mleku gotuje się budyń.
UsuńTrzeba włożyć do lodówki? Na ile?
OdpowiedzUsuńNajlepiej na całą noc, aby pod wpływem kremu zmiękły herbatniki.
Usuńna pewno zrobię
OdpowiedzUsuńMleko mozna zastapic np. mlekiem kokosowym ,a cukier stewia lub czyms w tym rodzaju ?
OdpowiedzUsuńOczywiście, jak najbardziej można :)
UsuńDziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Ciasto wyszło idealnie i zniknęło błyskawicznie ☺. Dzięki. Najlepszy krem kokosowy jaki do tej pory robiłam.
OdpowiedzUsuńMiło, że ciasto smakowało :)
UsuńWyglada smakowicie
OdpowiedzUsuńIle gram ma szklanka wiórek
OdpowiedzUsuńJedna szklanka (250 ml) wiórków waży 90 - 100 gramów.
UsuńJaki rozmiar foremki?
OdpowiedzUsuńWymiary foremki podane są w przepisie pod słowem składniki.
UsuńCiasto wygląda mega apetycznie, ma takie idealne proporcje jak z katalogu.
OdpowiedzUsuńSzukam inspiracji na ciasto, które przygotuję dla narzeczonej w ramach niespodzianki. Ten przepis wydaje się być strzałem w dziesiątkę. Niestety pieczenie mi nie wychodzi, ale ciasta bez pieczenia jak najbardziej :)
Poza tym ona uwielbia kokosowy smak. Mam nadzieję, że trafię w jej gusta - o ile ciasto mi wyjdzie. :)