Sernik z brzoskwiniami
Łatwy do wykonania i pyszny sernik z brzoskwiniami, na spodzie z herbatników i orzechów włoskich. Idealne ciasto na święta. Prosty przepis na sernik na herbatnikach.
Przepis na sernik z brzoskwiniami
Składniki na sernik z brzoskwiniami:
Masa serowa:
- 1 kg dobrego sera twarogowego mielonego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 1 szklanka cukru
- 3 średnie jajka
- 50 g miękkiego masła
- 2 łyżki śmietany
- 1 puszka brzoskwiń
Spód pod ser:
- 1 duże opakowanie herbatników (250 g)
- około 200 g wyłuskanych orzechów włoskich
- 100 g masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie spodu:
- Herbatniki drobno pokruszyć (ma być około 2 szklanek), orzechy posiekać, masło roztopić i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Foremkę 33 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i powstałą masą z herbatników lekko dociskając dokładnie wyłożyć dno formy.
Przygotowanie masy serowej:
(Składniki powinny mieć temperaturę pokojową)
- Ser utrzeć z masłem i cukrem na gładką masę. Ciągle ucierając dodawać po jednym jajku, śmietanę i pod koniec dodać budyń.
- Brzoskwinie wyjąć z puszki, odsączyć i połówki brzoskwiń przekroić jeszcze na 3 części.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Masę serową wyłożyć do przygotowanej foremki ze spodem z herbatników. Na wierzch w równych odstępach wykładać brzoskwinie wciskając je w masę serową tak, aby na powierzchni nie było widać brzoskwiń.
- Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Po 30 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 170 stopni C i piec jeszcze około 20 minut. Gdyby sernik zbyt szybko się przypiekał, przykryć go z góry papierem do pieczenia. Sernik po upieczeniu pozostawić przez około 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Sernik jest najlepszy na następny dzień, po wyjęciu z lodówki.
Zobacz również: sernik z rodzynkami.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑