Szybka grochówka
Wersja lżejszej i szybko gotującej się grochówki z połówek grochu to idealna zupa na obiad. Grochówka powstała bez moczenia i długiego gotowania grochu.
Taką grochówkę gotuję po wcześniejszym pieczeniu schabu lub chudego boczku, gdyż wykorzystuję do niej powstały sok. Wiem, że w grochówce powinna być kiełbasa i boczek, jednak w tej szybkiej nie ma, dlatego na pewno jest mniej kaloryczna.
Składniki:
- 1 1/2 szklanki połówek łuskanego grochu
- sok powstały po pieczeniu dowolnego mięsa lub wywar z niego
- 4 średnie ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
- 1 cebula
- 1 czubata łyżka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- pieprz
- sól
- garnek 3 litrowy
Przygotowanie:
- Garnek napełnić wodą do 3/4 wysokości, wodę zagotować, wrzucić groch i na małym ogniu gotować z 20 minut pod przykryciem.
- Ziemniaki, marchewkę, cebulę obrać i drobno pokroić.
- Po 20 minutach gotowania grochu wrzucić wszystkie pozostałe produkty, oprócz soli i pieprzu.
- Gotować jeszcze z 40 minut, co pewien czas mieszać i ewentualnie dolać zagotowanej wody, jeśli jest zbyt gęsta. Pod koniec spróbować, czy groch się ugotował (będzie prawie całkowicie rozgotowany), a kawałki ziemniaka mają zaokrąglone krawędzie.
- Grochówkę doprawić solą i pieprzem według własnego smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑