Zupa z cieciorki
Zupa z ciecierzycy (cieciorki) to bardzo smaczna i zdrowa zupa, a do tego łatwa do przygotowania.
Cieciorka (ciecierzyca) jest mało znana w Polsce, jednak zachęcam do spróbowania. Moja pierwsza cieciorka była jedzona właśnie w zupie. Smak jej jest trudno porównać do innych strączkowych, jest delikatna w smaku, bez znanego z fasoli, czy też grochu mączystego smaku.
Składniki:
- 1 szklanka nasion cieciorki
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie ziemniaki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka suszonych lub świeżych listków pietruszki
- 1 ząbek czosnku (drobno pokroić)
- 1 małą cebulę (drobno pokroić)
- wywar z mięsa lub ze 2 łyżki oleju
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
- Dzień wcześniej namoczyć cieciorkę w zimnej wodzie (wody ma być 2 razy tyle, co cieciorki).
- 3 litrowy garnek napełnić wodą do wysokości 3/4 i zagotować.
- Następnie wrzucić cieciorkę, liść laurowy i gotować na wolnym ogniu około 30 minut.
- Obrać marchewki i pokroić w drobną kostkę, ziemniaki pokroić w drobne nieregularne kawałeczki (ja to nazywam po babcinemu, tak pokrojone lepiej smakują) i dodać do podgotowanej cieciorki.
- Wrzucić pozostałe składniki, oprócz soli i gotować jeszcze około 20 minut. Podczas gotowania sprawdzać ilość płynu w garnku, jeśli dużo się wygotowuje, to należy dodać przegotowanej wody.
- Pod koniec gotowania dodać sól do smaku i sprawdzić, czy cieciorka i warzywa są ugotowane.
- Osoby lubiące bardziej zawiesiste zupy mogą ją zagęścić zasmażką, ja nie dodaję - wolę podczas jedzenia czuć smak wszystkich dodanych składników.
Zobacz również: krupnik.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑