Omlet z serem
Omlet z serem, a do tego grzanki z pastą z pomidorów to doskonałe danie na obiad, śniadanie, jak i na kolację. Wykonanie takiego omleta francuskiego jest proste i zapewniam, że nasyci największych głodomorów. Najlepszy przepis na omlet z żółtym serem.
Składniki na omlet z serem:
Omlet z serem:
- 4 jajka
- 100 g sera żółtego np. Ementaler
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
Pasta z pomidorów:
- 3 - 4 pomidory
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki cukru
- pieprz
- sól
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
Grzanki:
- 2 -3 kromki pieczywa tostowego
Jak zrobić omlet z serem?
Pasta z pomidorów:
Pomidory obrać ze skórki (włożyć na chwilę do wrzątku lub do mikrofali, skórka łatwiej zejdzie), wydrążyć pestki z sokiem i pokroić w drobną kostkę. Do rondelka włożyć pomidory, dodać olej i przyprawy, gotować na wolnym ogniu aż zmiękną, pod koniec dodać pieprz i sól do smaku.Grzanki:
Z kromek chleba tostowego odkroić skórki i włożyć go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 5 minut (do zarumienienia), ma być chrupiący.Omlet z serem:
Ser zetrzeć na dużych oczkach. Jajka z odrobiną soli i pieprzu lekko zmiksować, dodać ser i wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wlać jajka z serem i smażyć. Gdy spód omleta się zapiecze, złożyć na pół, chwilę smażyć i ewentualnie delikatnie obrócić na drugą stronę. Stopień wysmażenia zależ od naszych upodobań. W czasie smażenia środek omleta może być lekko płynny, gdyż topi się ser żółty. Omlet podawać z grzanką i pastą pomidorową.Zobacz również: naleśniki ze szpinakiem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑