Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Pieczenie chleba tak naprawdę nie jest trudne, jedynie może zabraknąć tylko cierpliwości. Zachęcam do samodzielnego wypieku chleba. W moim domu pierwsze chlebki znikły bardzo szybko, nikt nawet nie chciał wędliny, tylko z samym masełkiem. Teraz już na sklepowe chleby nikt nie chce nawet spojrzeć.
Pieczenie chleba przywołuje u mnie miłe chwile z dzieciństwa, kiedy to babcia piekła w chlebowym piecu pyszne chleby. Cały dom pachniał pieczonym chlebem.
Składniki:
- 900 g mąki:
- 200 g żytnia razowa typ 2000
- 200 g żytnia chlebowa typ 720
- 300 g pełnoziarnista pszenna
- 200 g pełnoziarnista pełne ziarno 3 zboża (pszenna, żytnia, orkiszowa) - 670 - 720 ml ciepłej wody
- 150 g aktywnego zakwasu (patrz jak przygotować zakwas)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka miodu
- 50 g kminku lub czarnuszki
- 100 g ziarna słonecznika
- 2 foremki: 23 cm x 11 cm x 7 cm (silikonowa) i 32 cm x 14 cm x 7 cm (zwykła metalowa)
- otręby żytnie do wysypania metalowej formy
- tłuszcz do wysmarowania metalowej formy
Jak upiec chleb na zakwasie?
- Wieczorem do dużej miski wsypać:- 200 g mąki żytniej razowej 2000
- 100 g mąki chlebowej 720
- 200 g pełnoziarnistej pszennej
- 100 g pełnoziarnista pełne ziarno 3 zboża
- 150 g zakwasu
- 1 łyżeczkę soli
- 1 łyżeczkę miodu
- 470 ml ciepłej wody
Wymieszać drewnianą łyżką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc. Ciasto podwoi swoją objętość.
- Z rana dodać: - 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g żytniej chlebowej 720
- 100 g pełnoziarnistej pełne ziarno 3 zboża
- 200 - 250 ml ciepłej wody (wodę dodawać stopniowo, ciasto ma być dość gęste, mieszane łyżką nie rozpływa się w misce)
- Wymieszać, podzielić na 2 części i do jednej wsypać kminek lub czarnuszkę, a do drugiej część ziarna słonecznika, pozostawiając trochę do posypania wierzchu chleba.
- Formę metalową natłuścić i dokładnie wysypać otrębami, silikonowej nie trzeba.
- Łyżką nakładać ciasto chlebowe do połowy wysokości foremek (powinno być z widocznymi pęcherzykami powietrza, przy nakładaniu łatwo się odrywać od łyżki).
- Wierzch wygładzić łyżką lub ręką namoczoną w zimnej wodzie.
- Foremki przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli w mieszkaniu jest ciepło, to chleb wyrośnie już po 4 godzinach, chleb ma podwoić swoją objętość.
- Po wyrośnięciu chleba jeszcze raz delikatnie wierzch posmarować lub spryskać wodą.
- Wierzch chleba ze słonecznikiem posypać ziarnami słonecznika.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C, na dół do blaszki wlać 300 ml wody.
- Foremki z wyrośniętym chlebem wstawić na poziom wyżej od blachy z wodą i piec 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i kolejne 30 minut.
- Upieczony chleb pukając w jego wierzch, wydaje głuchy odgłos, jakby był pusty.
- Chleb po wyjęciu wystudzić na kratce, gorącego nie kroić.
- Przechowywać najlepiej zawinięty w lnianą ściereczkę.
Rodzaje użytej mąki można modyfikować, gęstość regulować ilością dodawanej wody. Należy pamiętać o tym, że dodany zakwas pracując, nieco rozrzedza ciasto. Najważniejsze, nie poganiać, dać spokojnie chlebkowi wyrosnąć.
Zobacz również inne chleby na stronie pieczywo.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑