Jak zrobić zakwas żytni?
Wyhodowanie zakwasu na mące żytniej zajmuje około 5 dni. Potrzebne jest ciepłe miejsce w domu, bez przeciągów i dużo cierpliwości. Ciepłym miejscem może być kaloryfer lub rozgrzany do 50 stopni C piekarnik, w którym po rozgrzaniu wyłączyć temperaturę i pozostawić tylko światełko. Zobacz, jak zrobić zakwas żytni, jak dokarmiać zakwas i przechowywać.
Spis treści:
Jak zrobić zakwas żytni?
Przepis na zakwas żytni
Korzystałam z porad ze strony smakowitychleb.pl, zmieniłam tylko pory dokarmiania zakwasu.
Składniki na zakwas żytni:
- słoik o pojemności 1 litra
- gazę lub inny materiał przepuszczający powietrze
- 250 g mąki żytniej (użyłam żytniej 2000)
- drewniana łyżka lub patyczek do mieszania
- 250 ml ciepłej woda
Plan wykonania zakwasu:
- Dzień 1 godz. 8:00
- 100 g mąki żytniej
- 100 ml ciepłej wody
Wsypać mąkę do słoika, wlać wodę, dokładnie wymieszać, przykryć gazą i założyć gumkę recepturkę. Słoik odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Wieczorem o godz. 20:00 zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce. - Dzień 2 godz. 8:00
- 50 g mąki żytniej
- 50 ml ciepłej wody
Dodać do zawartości słoika, wymieszać i przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. - Dzień 3 godz. 8: 00
- 50 g mąki żytniej
- 50 ml ciepłej wody
Dodać do zawartości słoika wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Wieczorem o godz. 20:00 zamieszać. - Dzień 4 godz. 8:00
- 50 g mąki żytniej
- 50 ml ciepłej wody
Dodać do zawartości słoika, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Wieczorem o godz. 20:00 zamieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. - Dzień 5 godz. 8:00
Zakwas jest gotowy do użycia. W słoiku powinny być widoczne bąbelki powietrza i wyczuwalny kwaśny zapach. Do pierwszego pieczenia proponuję użyć odrobiny suchych drożdży, gdyż zakwas jest jeszcze młody i chleb może dobrze nie wyrosnąć. Młody zakwas ma mniej bąbelków niż dojrzały uwidoczniony na zdjęciu. Chleby na młodym zakwasie proponuję piec z mąki o niższym typie, ta 2000 może być za ciężka.
Jak przechowywać zakwas?
W słoiku zostawić 2 - 3 łyżki aktywnego zakwasu (1/3 widocznego na zdjęciu) i jeśli codziennie nie będziemy piec chleba wstawić go do lodówki. Słoik ma być tylko przykryty gazą lub ściereczką przepuszczającą powietrze (nie zamykać szczelnie pokrywką, gdyż zakwas się udusi).Dokarmianie zakwasu:
Jeśli nie pieczemy chleba codziennie zakwas dokarmiać raz w tygodniu. Wsypać 100 g mąki żytniej i 100 ml ciepłej wody, wymieszać i wstawić z powrotem do lodówki. Po wyjęciu z lodówki zakwas może mieć lekko przyschniętą górę, lecz to nie przeszkadza. Przed pieczeniem należy tak dokarmiony zakwas pozostawić w ciepłym miejscu. Ja wyjmuję zakwas rano, dokarmiam, a wieczorem mieszam zaczyn na chleb.Na bazie wykonanego zakwasu można zrobić zakwas do żurku.
Zakwas do żurku:
- 2 łyżki zakwasu
- 200 g mąki żytniej razowej
- 1 litr wody
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu
- skórka z chleba razowego (mały kawałek)
Składniki włożyć do słoika, wymieszać, przykryć gazą i odstawić na 4 - 5 dni w ciepłe miejsce. Codziennie zamieszać i sprawdzić, czy kwaśnieje. Po 4 - 5 dniach przecedzić przez sitko i wlać do butelki. Przechowywać w lodówce.
Zobacz również: chleb pszenno-żytni na zakwasie.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑