Jak zrobić zakwas żytni?

/ 0

Wyhodowanie zakwasu na mące żytniej zajmuje około 5 dni. Potrzebne jest ciepłe miejsce w domu, bez przeciągów i dużo cierpliwości. Ciepłym miejscem może być kaloryfer lub rozgrzany do 50 stopni C piekarnik, w którym po rozgrzaniu wyłączyć temperaturę i pozostawić tylko światełko. Zobacz, jak zrobić zakwas żytni, jak dokarmiać zakwas i przechowywać.

Zakwas do pieczenia chleba

Spis treści:

Jak zrobić zakwas żytni?


Przepis na zakwas żytni

Korzystałam z porad ze strony smakowitychleb.pl, zmieniłam tylko pory dokarmiania zakwasu.

Składniki na zakwas żytni:

  • słoik o pojemności 1 litra
  • gazę lub inny materiał przepuszczający powietrze
  • 250 g mąki żytniej (użyłam żytniej 2000)
  • drewniana łyżka lub patyczek do mieszania
  • 250 ml ciepłej woda

Plan wykonania zakwasu:

  1. Dzień 1 godz. 8:00
    - 100 g mąki żytniej
    - 100 ml ciepłej wody
    Wsypać mąkę do słoika, wlać wodę, dokładnie wymieszać, przykryć gazą i założyć gumkę recepturkę. Słoik odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.
    Wieczorem o godz. 20:00 zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
  2. Dzień 2 godz. 8:00
    - 50 g mąki żytniej
    - 50 ml ciepłej wody
    Dodać do zawartości słoika, wymieszać i przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny.
  3. Dzień 3 godz. 8: 00
    - 50 g mąki żytniej
    - 50 ml ciepłej wody
    Dodać do zawartości słoika wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.
    Wieczorem o godz. 20:00 zamieszać.
  4. Dzień 4 godz. 8:00
    - 50 g mąki żytniej
    - 50 ml ciepłej wody
    Dodać do zawartości słoika, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.
    Wieczorem o godz. 20:00 zamieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
  5. Dzień 5 godz. 8:00
    Zakwas jest gotowy do użycia. W słoiku powinny być widoczne bąbelki powietrza i wyczuwalny kwaśny zapach. Do pierwszego pieczenia proponuję użyć odrobiny suchych drożdży, gdyż zakwas jest jeszcze młody i chleb może dobrze nie wyrosnąć. Młody zakwas ma mniej bąbelków niż dojrzały uwidoczniony na zdjęciu. Chleby na młodym zakwasie proponuję piec z mąki o niższym typie, ta 2000 może być za ciężka.

Jak przechowywać zakwas?

W słoiku zostawić 2 - 3 łyżki aktywnego zakwasu (1/3 widocznego na zdjęciu) i jeśli codziennie nie będziemy piec chleba wstawić go do lodówki. Słoik ma być tylko przykryty gazą lub ściereczką przepuszczającą powietrze (nie zamykać szczelnie pokrywką, gdyż zakwas się udusi).

Dokarmianie zakwasu:

Jeśli nie pieczemy chleba codziennie zakwas dokarmiać raz w tygodniu. Wsypać 100 g mąki żytniej i 100 ml ciepłej wody, wymieszać i wstawić z powrotem do lodówki. Po wyjęciu z lodówki zakwas może mieć lekko przyschniętą górę, lecz to nie przeszkadza. Przed pieczeniem należy tak dokarmiony zakwas pozostawić w ciepłym miejscu. Ja wyjmuję zakwas rano, dokarmiam, a wieczorem mieszam zaczyn na chleb.

Na bazie wykonanego zakwasu można zrobić zakwas do żurku.

Zakwas do żurku:

  • 2 łyżki zakwasu 
  • 200 g mąki żytniej razowej
  • 1 litr wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • skórka z chleba razowego (mały kawałek)
    Składniki włożyć do słoika, wymieszać, przykryć gazą i odstawić na 4 - 5 dni w ciepłe miejsce. Codziennie zamieszać i sprawdzić, czy kwaśnieje. Po 4 - 5 dniach przecedzić przez sitko i wlać do butelki. Przechowywać w lodówce.

    Zobacz również: chleb pszenno-żytni na zakwasie.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady