Mazurek czekoladowy z bakaliami

/ 8

Mazurek czekoladowy z bakaliami jest najłatwiejszym do przygotowania ciastem na święta. Prostota i dowolność, jeśli chodzi o wygląd, sprawia, że chętnie widzimy go na naszych stołach. Takie ciasto świąteczne zadowoli osoby lubiące czekoladowe i chrupiące, niezbyt słodkie ciasta.

Czekoladowy mazurek na święta
Mazurek czekoladowy z bakaliami to jedno z chętniej jedzonych ciast, które obecnie przygotowuję na Wielkanoc. Wcześniej zupełnie niesłusznie mazurki były przeze mnie omijane, chociaż ich smak bardzo lubiłam. Ciasto na mazurek z czekoladą jest bardzo łatwe do wykonania, polecam je nawet osobom mało obytym w tajnikach wypiekania.

Kruche ciasto wypełnione pysznym kremem czekoladowym z chrupiącymi bakaliami i lukrem stanowi idealny deser na święta i nie tylko. Mazurek wielkanocny poza babką jest jednym z częściej goszczących na stole wielkanocnym ciastem. Mazurek świąteczny podstawę zazwyczaj ma z ciasta kruchego, chociaż dawniej dość często było to ciasto marcepanowe. Mazurek wypełniony może być różnymi masami i kremami, najczęściej o smaku orzechowym i właśnie czekoladowym. Dekorację mogą stanowić orzechy lub inne bakalie, owoce kandyzowane, lukier, wszystko według własnych upodobań.
Mazurek z czekoladą i bakaliami
Liczba porcji: 15
Czas przygotowania: 35 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 418 kcal
Kategoria: ciasto, deser
Dieta: wegetariańska
Forma: 33 cm x 23 cm

Przepis na mazurka czekoladowego z bakaliami

Składniki na mazurka z czekoladą i bakaliami:

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 180 g zimnego masła
  • 1 szklanka cukru pudru (150 g)
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 2 ugotowane żółtka
  • 2 łyżki bardzo zimnej wody

Masa do mazurka:

  • puszka słodzonego mleka skondensowanego lub masy krówkowej

  • 200 g gorzkiej czekolady z 70% zawartością kakao
Dodatkowo:

  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 100 g rodzynek
  • 50 g moreli suszonych
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 50 ml alkoholu np. rum

Lukier do mazurka: 

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody 
  • 1 łyżka soku z cytryny
    Mazurek świąteczny z bakaliami

Jak zrobić mazurek czekoladowy z bakaliami na święta?

  1. Wymieszać sypkie składniki, dodać pokrojone na drobne kawałeczki zimne masło, żółtko przetarte przez sitko i wodę. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i włożyć na około 1/2 godziny do lodówki.
  2. Rodzynki namoczyć w alkoholu, bakalie pokroić w drobne słupki.
  3. Czekoladę drobno posiekać i rozpuścić z mlekiem skondensowanym, masa ma się połączyć z czekoladą.
  4. Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na wielkość spodu posiadanej formy (u mnie 33 cm x 23 cm). Do rozwałkowanego ciasta przyłożyć formę, wyciąć kształt, a z pozostałości ciasta zrobić dowolny brzeg (rant). Brzeg nie jest konieczny, ale dodaje uroku.
  5. Ciasto położyć na papier do pieczenia, nakłuć ciasto równomiernie widelcem i piec 10 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.
  6. Wyjąć ciasto i wyłożyć na wierzch czekoladową masę, wyrównać. Na masę równomiernie posypać rodzynki, wiórki, orzechy, migdały i morele, lekko docisnąć. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika jeszcze na 10 - 15 minut. Pod koniec pieczenia obserwować stopień zapieczenia bakalii.
  7. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim wystudzeniu polać smugami utartego lukru.
  8. Wstawić do lodówki, aby ciasto zastygło.
Zobacz również: babka cytrynowa z lukrem.

Komentarze

  1. Pysznie wygląda, u mnie mazurek na święta to podstawa :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, z przyjemnością polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twój mazurek wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis ja mam na blogu przepis na mazurek cyganski pozdrawiam i będe tu zaglądać fajne przepisy

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję :) Będzie mi bardzo miło, serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady