Sałatka z tuńczyka

/ 3

Smaczna i łatwa do zrobienia sałatka z tuńczyka to warstwowe połączenie znanych nam smaków. Ryż, tuńczyk, jajko, ser i kukurydza, które w sałatce tworzą idealne zestawienie. 

Sałatka warstwowa z ryżu i tuńczyka

Sałatka z tuńczyka jest dobrym pomysłem jak szybko i smacznie zaspokoić głód domowników po powrocie np. z pracy. Zdjęcie sałatki może zbytnio nie zachęcać do jej zrobienia, robiąc ją tak na szybko, nie przywiązywałam zbyt dużej uwagi do równiutkiego smarowania i układania warstw (głód ponaglał). Zapewniam jednak, że jej smak powinien zadowolić każdego.
Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Składniki:

  • 1 puszka (170 g) tuńczyka w oleju lub sosie własnym (może być więcej)
  • 1 torebka ryżu (100 g)
  • 150 g żółtego sera (może być Gouda)
  • 1 mała cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 - 4 jajka
  • 1 słoik gęstego majonezu (300 ml)
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu), odcisnąć wodę i wystudzić. 
  2. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać.
  4. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  5. Na dno salaterki wyłożyć ryż, wyrównać, na ryżu równo rozłożyć kukurydzę, a na niej rozsmarować 2 - 3 łyżki majonezu (nie więcej) i posypać szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.
  6. Następnie wyłożyć warstwę tuńczyka (jeśli jest w kawałeczkach to rozdzielić na mniejsze cząstki), posypać równomiernie cebulą i serem, wyrównać.  Na wierzchu rozsmarować 2 - 3 łyżki majonezu, posypać szczyptą soli i pieprzem, jeśli ser jest bardzo słony to soli na ser nie dawać.
  7. Jako ostatnią warstwę wyłożyć równomiernie jajka.
  8. Sałatkę dobrze jest wstawić choćby na 10 - 15 minut do lodówki, aby majonez połączył składniki.

    Zobacz również: sałatka ryżowa z tuńczykiem.

Komentarze

  1. Bardzo podobną sałatkę z tuńczyka robi moja mama, z jedną różnicą - część majonezu zastępujue jogurtem. Dziękuję Aniu za przypomnienie. Akurat się zaopatrzyłam w "solidną" puszkę tuńczyka. Będzie sałatka. :)
    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Danusiu, dobry pomysł z jogurtem np. greckim, sałatka będzie na pewno mniej kaloryczna. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna, mam wszystkie składniki.Już od jakiegoś czasu chodziła za mną sałatka z tuńczykiem :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady