Sernik na zimno z brzoskwiniami

/ 0

Sernik na zimno z brzoskwiniami jest mniej kaloryczny, gdyż nie zawiera dużo tłuszczu, tylko tyle ile jest w użytym serze. Sernik bez pieczenia jest prosty do zrobienia, potrzebna jest jedynie cierpliwość, jeśli chodzi o zastygnięcie sernika.

Sernik z brzoskwiniami bez pieczenia
Sernik na zimno z brzoskwiniami można zrobić na herbatnikach lub upiec szybki biszkopt. W moim domu serniki cieszą się dużym powodzeniem, zarówno te pieczone, jak i na zimno. Chociaż latem zdecydowanie lepszy jest sernik bez pieczenia. Sernik z brzoskwiniami smakuje rewelacyjnie i odpowiedni będzie na każdą okazję.

Liczba porcji: 18
Czas przygotowania: 35 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 145 kcal
Kategoria: deser, ciasto
Dieta: wegetariańska
Forma: o średnicy 28 cm

Przepis na sernik na zimno z brzoskwiniami

Składniki na sernik bez pieczenia z brzoskwiniami:

Masa serowa:
  • 1 kg sera mielonego twarogowego
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 8 łyżeczek żelatyny lub 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Biszkopt pod sernik:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo: 
  • 1 galaretka brzoskwiniowa lub truskawkowa
  • płatki migdałowe
    Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
    Opis krok po kroku:

Jak zrobić sernik na zimno z brzoskwiniami?

  1. Dno okrągłej formy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Wszystkie składniki na biszkopt włożyć do miski i zmiksować do rozpuszczenia się cukru.
  3. Wlać ciasto do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego góra-dół do 180 stopni C na 15 - 20 minut. 
  4. Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z foremki, zdjąć papier i włożyć z powrotem do foremki tak, aby góra była jako spód.
  5. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki.
  6. Sok z brzoskwiń zagotować, dodać żelatynę lub galaretki (już nie gotować) i mieszać do czasu rozpuszczenia się, wystudzić.
  7. Ser z cukrem pudrem zmiksować, dodać sok z rozpuszczoną żelatyną, dokładnie wymieszać i połączyć z pokrojonymi brzoskwiniami. Żelatyna i ser powinny mieć temperaturę pokojową.
  8. Masę serową wylać na biszkopt w foremce, wierzch wyłożyć płatkami migdałowymi.
  9. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na torebce. Galaretkę wystudzić i gdy zacznie lekko tężeć, wylać na sernik. 
  10. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

    Zobacz również: sernik z musem z brzoskwiń.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady