Sernik na zimno z brzoskwiniami
Sernik na zimno z brzoskwiniami jest mniej kaloryczny, gdyż nie zawiera dużo tłuszczu, tylko tyle ile jest w użytym serze. Sernik bez pieczenia jest prosty do zrobienia, potrzebna jest jedynie cierpliwość, jeśli chodzi o zastygnięcie sernika.
Sernik na zimno z brzoskwiniami można zrobić na herbatnikach lub upiec szybki biszkopt. W moim domu serniki cieszą się dużym powodzeniem, zarówno te pieczone, jak i na zimno. Chociaż latem zdecydowanie lepszy jest sernik bez pieczenia. Sernik z brzoskwiniami smakuje rewelacyjnie i odpowiedni będzie na każdą okazję.
Przepis na sernik na zimno z brzoskwiniami
Składniki na sernik bez pieczenia z brzoskwiniami:
Masa serowa:
- 1 kg sera mielonego twarogowego
- 1 puszka brzoskwiń
- 8 łyżeczek żelatyny lub 2 galaretki brzoskwiniowe
- 1/2 szklanki cukru pudru
Biszkopt pod sernik:
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- 1 galaretka brzoskwiniowa lub truskawkowa
- płatki migdałowe
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:
Jak zrobić sernik na zimno z brzoskwiniami?
- Dno okrągłej formy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki na biszkopt włożyć do miski i zmiksować do rozpuszczenia się cukru.
- Wlać ciasto do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego góra-dół do 180 stopni C na 15 - 20 minut.
- Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z foremki, zdjąć papier i włożyć z powrotem do foremki tak, aby góra była jako spód.
- Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki.
- Sok z brzoskwiń zagotować, dodać żelatynę lub galaretki (już nie gotować) i mieszać do czasu rozpuszczenia się, wystudzić.
- Ser z cukrem pudrem zmiksować, dodać sok z rozpuszczoną żelatyną, dokładnie wymieszać i połączyć z pokrojonymi brzoskwiniami. Żelatyna i ser powinny mieć temperaturę pokojową.
- Masę serową wylać na biszkopt w foremce, wierzch wyłożyć płatkami migdałowymi.
- Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na torebce. Galaretkę wystudzić i gdy zacznie lekko tężeć, wylać na sernik.
- Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Zobacz również: sernik z musem z brzoskwiń.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑