Połączenie czekolady z brzoskwiniami okazało się jak dla mnie trafione, a do tego krem budyniowy fajnie połączył oba smaki. Ciasto o dziwo jest lekkie, nie za słodkie i jedynym minusem jest to, że za szybko znika.
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 jajko
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
- kilka kropel olejku waniliowego lub 1 łyżkę cukru z wanilią
Masa budyniowa:
- 1/2 litra mleka
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 250 g masła lub margaryny
Mus brzoskwiniowy:
- 1 puszka brzoskwiń (850 ml)
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie ciasta z musem z brzoskwiń:
Ciasto:
- Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę i wystudzić.
- Jajko utrzeć do białości dodając stopniowo cukier, ucierać do rozpuszczenia się cukru.
- Dodać olej, śmietanę, aromat, zmiksować, wlać mleko z rozpuszczoną czekoladą i zmiksować.
- Przesiać mąkę, kakao, proszek, sodę, dodać do ciasta i zmiksować tak by tylko połączyły się produkty.
- Formę 33 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto.
- Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25 - 30 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić.
- Na czekoladowy placek wyłożyć masę budyniową, dokładnie wyrównać i wstawić na około 10 minut do lodówki.
- Łatwiej będzie złożyć warstwy ciasta, gdy spód włoży się do formy, w której był pieczony i masę budyniową rozsmaruje się tak, aby dochodziła do brzegów formy. Zapobiegnie to ewentualnemu zsuwaniu się z masy budyniowej jeszcze niezastygniętej masy z musu.
- Na masę budyniową wyłożyć tężejący mus brzoskwiniowy i dokładnie wyrównać.
- Wstawić do lodówki na około 3 godziny, aby ciasto zastygło. Najlepsze jest na drugi dzień.
Masa budyniowa:
- W 3/4 szklanki mleka dokładnie rozmieszać obie mąki i budyń (ma być bez grudek).
- Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na chwilę zdjąć z ognia i powoli wlać ciągle mieszając rozrobione mąki.
- Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż będzie gęsta jednolita masa.
- Zdjąć z ognia i wystudzić. Studzić najlepiej pod przykryciem, nie będzie się tworzył kożuch.
- Masło lub margarynę utrzeć, następnie nadal ucierając dodawać po łyżce wystudzoną masę. Ucierać do czasu, aż masa będzie jednolita, bez grudek.
Mus brzoskwiniowy:
- Brzoskwinie rozdrobnić blenderem, dodać cukier puder (jeśli brzoskwinie są bardzo słodkie cukru, można nie dodawać).
- Zalewę z brzoskwiń w puszce wlać do kubka i jeśli jest jej mniej niż 250 ml to uzupełnić wodą.
- Brzoskwinie z zalewą zagotować, wsypać galaretki i rozmieszać do ich rozpuszczenia się (nie gotować).
- Odstawić do wystudzenia, aby szybciej zaczęła tężeć, można wstawić do lodówki. Nie dopuścić tylko do całkowitego zastygnięcia, gdyż nie posmarujemy ciasta.
Zobacz również: sernik z musem z brzoskwiń.
Bardzo apetyczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Smakuje również dobrze, polecam.
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho, muszę kiedyś wykorzystać Twoj patent na masę brzoskwiniową:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Masa szybka do zrobienia, jeśli lubisz brzoskwinie będzie Ci też smakować.
UsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJak długo można ciasto przechowywać?
OdpowiedzUsuńCiasto z kremem przechowuję w lodówce około 4 dni. Najlepiej smakuje i wygląda na dzień następny po zrobieniu.
UsuńJak duza puszka brzoskwin?
OdpowiedzUsuńPuszka brzoskwiń o pojemności 850 ml.
UsuńWitam, Czy moge zrobic w foemiw okraglej o Sr 28 cm? Czy moze mniejszej 24cm?
OdpowiedzUsuńRaczej w 28 cm, w mniejszej się nie zmieści.
Usuń