Potrawka z kurczaka
Szybkie danie do przygotowania z piersi kurczaka i ryżu na pyszny i zdrowy obiad. Potrawka z kurczaka dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kurczak z ryżem pojawia się na moim stole zawsze wtedy, gdy nie mam pomysłu co na obiad. Prosty przepis na pierś z kurczaka z ryżem i warzywami.
Potrawka z kurczaka to łatwy przepis na to, jak zrobić pierś kurczaka z ryżem. Kurczak z ryżem i warzywami na szybkie danie do zrobienia na obiad.
Moim domownikom potrawka z kurczaka bardzo smakuje, a gdy długo jej nie robię, to nawet o nią proszą. Prosty przepis na pierś z kurczaka, z którego wychodzi smaczne i łatwe do zrobienia danie obiadowe.
Przepis na kurczaka z ryżem i warzywami:
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 torebki (200 g) ryżu
- 3 średnie marchewki
- 1 puszka kukurydzy
- 3 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego mielonego
- sól do smaku (1 łyżeczka)
- olej do smażenia
Jak zrobić potrawkę z kurczaka?
- Marchew, cebulę, czosnek obrać i pokroić. Marchew w 2 - 3 cm słupki, cebulę przeciąć na 4 części i w pióra, czosnek rozgnieść praską lub drobno posiekać.
- Pierś oczyścić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałeczki (3 cm x 1,5 cm).
- Teraz można rozpocząć gotowanie ryżu, według wskazań zawartych na opakowaniu. Ryż w torebkach gotuję 15 minut w lekko osolonej wodzie, ryż nie może być mocno rozgotowany.
- Do głębokiej patelni lub woka wlać oleju tyle, aby dno było pokryte i olej rozgrzać. Dodać marchew, smażyć na małym ogniu około 5 minut (aż marchew puści kolor), można przykryć.
- Następnie dodać cebulę, czosnek, ziele angielskie, listek laurowy i smażyć z 5 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu zamieszać i ewentualnie dodać odrobinę oleju.
- Dodać kurczaka, wymieszać i dusić pod przykryciem 15 minut, od czasu do czasu zamieszać. Kawałki kurczaka powinny być białe, bez różowego koloru. Przyprawić pieprzem i solą.
- Dodać odsączoną kukurydzę i 2 minuty dusić, po czym dodać ugotowany ryż, wymieszać i jeszcze chwilę gotować, aż ryż wchłonie płyn.
Potrawka jest raczej z tych łagodnych w smaku, więc z pieprzem i solą nie przesadzać. Proporcje mięsa w stosunku do marchwi, cebuli i ryżu można indywidualnie regulować.
Zobacz również: warzywa z kurczakiem gyros.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑