Schabowy z indyka w płatkach kukurydzianych
Chrupiący i bardzo soczysty kotlet schabowy z indyka w płatkach kukurydzianych to bardzo smaczne danie na obiad. Panierka z płatków jest zdecydowanie zdrowsza od tej tradycyjnej z bułki tartej.
Schabowego nie ma co zachwalać, ale takiego z indyka to i owszem, bardzo polecam. Kotlet z indyka dobrze smakuje w panierce z płatków kukurydzianych. Z takiego połączenia będą zadowolone zwłaszcza dzieci, a gdy pominiemy etap z mąką, to osoby na diecie bezglutenowej również powinny skorzystać. Kukurydza nie zawiera glutenu, w sprzedaży są dostępne płatki kukurydziane bezglutenowe.
Składniki:
- około 1 kg piersi z indyka
- płatki kukurydziane
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 - 4 jajka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Pierś z indyka umyć, oczyścić z żyłek, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić ukośnie wzdłuż włókien na plastry o grubości około 1 cm.
- Delikatnie rozbić tłuczkiem i z każdej strony przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Płatki kukurydziane rozgnieść na drobniejsze kawałki i wsypać do naczynia, w którym będziemy panierować kotlety.
- Do innego naczynia wsypać mąkę.
- Jajka roztrzepać tak by miały jednolitą konsystencję.
- Kotlety panierować: mąka, jajko, płatki kukurydziane i od razu smażyć na rozgrzanym oleju z obu strony. Nie dopuszczać do nadmiernego przypieczenia płatków, gdyż mogą być gorzkie.
- Do takich kotletów doskonale pasuje surówka z marchwi.
- Ilość potrzebnych składników zależy od tego, jak dużo mamy indyka.
Pychotka, chętnie takiego przygotuję. Tylko żeby było bardziej dietetycznie do smażenia użyję olej kokosowy bio planet :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, z olejem kokosowym na pewno będzie zdrowiej :)
Usuń