Tatar wołowy | Przepis, jak zrobić tatar wołowy?

/ 4

Tatar wołowy to bardzo smaczna przystawka, którą uwielbiają fani jedzenia mięsa nieprzetworzonego. Tatar to przekąska, która gości na polskich stołach z okazji świąt i ważnych uroczystości. Klasyczny tatar wołowy to inaczej befsztyk tatarski. Ten prosty przepis na tatar zrobi każdy, jeśli zastosuje ważne zasady.

Klasyczny tatar z wołowiny z cebulą i ogórkiem
Najważniejszą zasadą na dobry tatar wołowy jest użycie wysokiej jakości mięsa wołowego. Klasyczny tatar wołowy powinien być zrobiony z dobrej jakości i pochodzącej ze sprawdzonego źródła świeżej polędwicy wołowej. Dobry tatar wołowy wyjdzie również z rostbefu lub udźca, chociaż najlepszy tatar jest z polędwicy wołowej. Wołowina na tatar musi być bardzo świeża, gdyż tatar spożywany jest na surowo. W tym przypadku nie można ryzykować, zdecydowanie odpada mięso wołowe stare lub mrożone. Tatar wołowy to inaczej befsztyk tatarski najlepszy wychodzi z siekanej wołowiny, ale można ją również przepuścić przez drobne sitko maszynki.

Fanką jedzenia surowego mięsa nie jestem, jednak aby zadowolić męską część domowników, tatar sporadycznie pojawia się na naszym stole.
Liczba porcji: dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 0 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 120 kcal
Kategoria: przystawka
Dieta: ogólna

Przepis na tatar wołowy

Składniki na tatar wołowy:

  • 200 g świeżej polędwicy wołowej
  • 1 łyżeczka oliwy
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego lub sosu worcestershire (opcjonalnie)

dodatkowo:

  • świeże żółtko
  • 1 mała cebula
  • 2 ogórki kiszone

Jak zrobić tatar wołowy?

  1. Wołowinę umyć, osuszyć, oczyścić i drobno pokroić (posiekać).
  2. Dodać oliwę, sos, wodę i przyprawić do smaku pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać (dłonią, a nie łyżką), uformować z mięsa lekko spłaszczoną kulę.
  3. Cebulę i ogórki drobniutko pokroić, ułożyć obok mięsa.
  4. Żółtko proponuję podać na małym talerzyku lub w kieliszku (nie każdy lubi tatar z surowym żółtkiem). Jajko przed wyjęciem żółtka sparzyć gorącą wodą.
  5. Schłodzić przed podaniem, tatar powinien być zjedzony w dniu jego przygotowania.
  6. Dodatkiem do tatara mogą być również marynowane grzyby lub kapary.
Zobacz również: stek wołowy.

Komentarze

  1. Ja uwielbiam tatar! Muszę kiedyś spróbować sama go przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie na blogu też dziś króluje tatar wołowy, cóż za zbieg okoliczności :) Kocham ten smak, za to u mnie męska część domowników nawet nie zbliża się do tatara ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam, ja tatar jeśli już jem to tylko przygotowany przez siebie.
    Joasiu, z tatarem to rzeczywiście trafiłyśmy w ten sam czas :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady