Trudno mi było uwierzyć, że ciasto z mikrofali może być smaczne, zanim sama go nie zrobiłam. Na pewno smakiem nie przebije pieczonego w piekarniku, jednak podane do kawy zachwyci niespodziewanych gości. Największą jego zaletą jest szybkie przygotowanie. W smaku przypomina murzynek, a może bardziej ciasto z mlecznej kanapki dostępnej w sklepach.
Składniki:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao (zamiast kakao można dodać 3 łyżki budyniu bez cukru, będzie jasne i lżejsze)
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego (z kokosowym jest bardziej wilgotne)
- 1 jajko
Przygotowanie ciasta z mikrofali:
- Jajko roztrzepać widelcem, dodać mleko i olej, wymieszać.
- Następnie dodać sypkie składniki i dokładnie wymieszać.
- Ciasto wlać do kokilek lub miseczek przystosowanych do mikrofali (bez złotych i srebrnych dodatków). Wykorzystałam 2 bulionówki z hartowanego szkła o pojemności 1/2 litra (mogą być mniejsze). Ciasta nałożyć nie więcej niż do 1/2 wysokości naczynia.
- Ciasto wstawić do mikrofali, ustawiając na najwyższą moc (u mnie 750) i 2 minuty. Obserwować, gdy ciasto urośnie trzymać w mikrofali jeszcze chwilę (1 minutę). Powinno mieć suchą powierzchnię, jeśli jest wilgotna dodać jeszcze z 30 sekund. Zbyt długie pieczenie może spowodować to, że ciasto będzie twarde.
- Wyjąć z mikrofali, chwilę odczekać (po wyjęciu ciasto ciągle się piecze i nie wolno go jeść).
- Podawać polane odrobiną czekolady, z bitą śmietaną lub z ulubionym dżemem.
Zobacz również: babeczki czekoladowe.
Pychotka! :D
OdpowiedzUsuńCzasem robię takie ciasto, ale z innego przepisu: )
OdpowiedzUsuńNie wierzyłam, że wystarczy tylko 5 minut. Opadła mi szczęka, że to prawda. Dobrze, że można kakao zastąpić budyniem. Zaraz idę wypróbować tą wersję.
OdpowiedzUsuńTakie ciacho na szybko do kawy, gdy jest większa chęć jedzenia niż pieczenia :)
Usuń