Gofry lekkie i chrupiące
Przygotowanie gofrów jest dość proste, trzeba tylko wypracować dobre proporcje na ciasto i nie otwierać gofrownicy podczas ich wypiekania. Recepturę na ciasto już mam, odrobinę muszę tylko popracować nad cierpliwością przy wypiekaniu 😊
ciasto:
(składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej)
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1/3 szklanki oleju lub 1/4 kostki roztopionego masła (wystudzonego)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
bita śmietana:
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Jak przygotować gofry?
- W jajkach oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać cukier, olej, mleko, wodę, wymieszać i dodać przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko wymieszać do połączenia się składników.
- Białka zmiksować na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. W cieście powinny być małe kawałeczki z piany.
- Do wypieku użyłam gofrownicy o mocy 700 W (im wyższa moc, tym szybciej gofry się wypiekają). Wnętrze gofrownicy przed rozgrzaniem posmarować odrobiną oleju (górę i dół), aby gofry łatwiej się wyjmowały. Gofrownicę rozgrzać tak jak podane jest w instrukcji jej obsługi.
- Małą chochlą wylewać do gofrownicy ciasto, rozprowadzić je po formie, zamknąć gofrownicę i piec 5 - 6 minut (gofrownica o mocy 700 W). W czasie pieczenia gofrownicy nie otwierać, gdyż gofry będą gumowe i nie urosną. Czas pieczenia dostosować do posiadanego sprzętu. Zbyt krótkie pieczenie - gofry będą blade i gumowe, zbyt długie - będą twarde. Wlewając ciasto do formy starać się robić to szybko, aby góra i dół gofra były tyle samo czasu pieczone.
- Po upieczeniu gofry studzić na kratce, nie układać ich jeden na drugim, aby nie zmiękły. Z przepisu wychodzi 12 gofrów.
- Podawać według upodobań, kto co lubi. U mnie były z dżemem wiśniowym, bananem, kiwi i bitą śmietaną. Dobre są również same lub posypane tylko cukrem pudrem.
Bita śmietana:
- Do zimnej śmietany dodać cukier i miksować do uzyskania puszystej, sztywnej pianki. Pilnować, aby nie przebić zbyt mocno śmietanki, pod koniec miksowania zmniejszyć obroty miksera. Przebicie powoduje powstanie grudek masła i rozwarstwienie się śmietanki.
Zobacz również: gofry na wodzie.
Aż mi ślinka cieknie :)!
OdpowiedzUsuńKto by nie lubił gofrów. wszyscy lubimy!
OdpowiedzUsuń