Moje szybkie i zdrowe śniadanie lub kolacja, to na pewno kasza jaglana. Na blogu jest już podobny przepis kaszy jaglanej z powidłami, a tym razem proponuję w nieco lżejszej formie z jabłkami.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka cukru trzcinowego lub miodu
- 1 łyżka masła
- 2 jabłka
- 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego
- dżem niskosłodzony z wiśni (opcjonalnie)
dodatkowo: - zimna i gorąca woda do płukania kaszy
Przygotowanie kaszy jaglanej:
- Kaszę przepłukać zimną, a następnie kilka razy gorącą wodą. Takie płukanie ma pozbawić kaszę goryczki. Zamiast płukania można kaszę podprażyć chwilę, na gorącej suchej patelni.
- Zagotować mleko z wodą, dodać kaszę i gotować na małym ogniu około 20 minut. Po mniej więcej 10 minutach dodać masło i 1 łyżkę cukru. Jeśli chcemy użyć miodu, to dodać go dopiero po ugotowaniu kaszy, gdyż wysoka temperatura pozbawi miód wartości zdrowotnych.
- Gotując obserwować ilość płynu. Kasza może zbyt szybko wchłonąć mleko z wodą i wtedy należy podlewać stopniowo gorącą wodą. Podlewanie wodą jest zbędne, gdy kasza jest już ugotowana.
- Ugotowaną kaszę przykryć i odstawić na około 10 minut.
- Jabłka umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę. Jabłka obsypać cukrem (ilość cukru zależy jak słodkie mamy jabłka), włożyć do naczynia z pokrywką przystosowanego do gotowania w mikrofali. Mikrofalę ustawić na stopień mocy 600 i czas 10 minut. Nie dodawać wody, gdyż w czasie gotowania z jabłek wycieknie sok. Po wyjęciu z mikrofali odczekać 1 - 2 minuty, zanim zdejmiemy pokrywkę.
- Kaszę polać sokiem z ugotowanych jabłek, dodać jabłka i ewentualnie dżem.
Nie robiłam takiej kaszy :)
OdpowiedzUsuńSmacznie ♥
OdpowiedzUsuńjaglanka na słodko to jest to :)
OdpowiedzUsuńSmaczna i zdrowa, a dodatki mogą być według upodobań. Polecam :)
OdpowiedzUsuńKaszy jaglanej na słodko jeszcze nie próbowałam, muszę to zmienić :)
OdpowiedzUsuń