Koktajl na bazie mięty
Gdy w upalne dni słyszę od domowników, że coś orzeźwiającego by się wypiło, to w myślach mam od razu miętę i koktajl na bazie mięty. Świeża mięta nie zawsze jest w zasięgu, ale mięta jako herbata ziołowa ekspresowa jest zawsze dostępna w mojej kuchni. Na bazie jej naparu można przygotować mega orzeźwiające napoje i koktajle, które zaspokoją pragnienie każdej osoby goszczącej w moim domu.
Moja propozycja nie dość, że da orzeźwienie, to jeszcze ucieszy oko. Zestawienie naparu z mięty, imbiru i jabłek zamrożone i podane w koktajlu z kiwi i truskawek, stopniowo uwalnia swój cudowny aromat i orzeźwia za każdym łykiem coraz bardziej.
Składniki:
- 6 torebek mięty
- 5 cm korzenia świeżego imbiru
- 2 duże jabłka
- 1 litr wody
- 4 dojrzałe kiwi
- 1/2 kg dojrzałych truskawek
- cukier trzcinowy lub miód
- 1 cytryna
Przygotowanie koktajlu z truskawek i mięty:
- Imbir oczyścić i pokroić w drobne kawałeczki.
- Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne i przekroić na dość duże kawałki.
- Wodę zagotować, dodać imbir i jabłka, gotować około 20 minut.
- Po ugotowaniu wyjąć jabłka i włożyć do gorącego płynu (98 stopni C) torebki mięty, parzyć pod przykryciem przez 5 - 7 minut.
- Po tym czasie wyjąć torebki i odstawić do wystudzenia. Wystudzony płyn posłodzić, dodając ze 2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu.
- Płyn przecedzić przez sitko i połową napełnić foremki do mrożenia kostek lodu, a pozostały wstawić do lodówki.
- Cytrynę sparzyć gorącą wodą i odciąć ze 2 plasterki, pokroić je na mniejsze cząstki i dodać po kilka do płynu w foremkach na lód, zamrozić.
- Kiwi obrać, dodać 1/2 schłodzonego płynu, włożyć do blendera, rozdrobnić i napełnić do połowy szklanki, w których będziemy podawać koktajl.
- Truskawki umyć, odciąć szypułki, włożyć do blendera dodając pozostały płyn i ze 2 łyżki soku z cytryny, rozdrobnić.
- Do szklanek z kiwi włożyć po 3 kostki lodu i delikatnie uzupełnić rozdrobnionymi truskawkami.
Zobacz również: koktajl mocno truskawkowy.
pyszne orzeźwienie!
OdpowiedzUsuń