Żeberka z miodem
Bardzo aromatyczne i smaczne pieczone żeberka z miodem to wspaniały obiad dla miłośników mięsa.
Kto nie grilluje, a chciałby poczuć podobny smak, to polecam przygotowanie niezwykle aromatycznych pieczonych żeberek w marynacie z dodatkiem miodu. Dla równowagi kalorycznej proponuję podać je z sałatką z cieciorki i selera naciowego.
- 1 kg żeberek wieprzowych
Marynata do żeberek:
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka mielonego kminku
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego lub jabłkowego
- 1 łyżka ostrego ketchupu
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
- 2 - 3 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 2 cebule
- olej do podsmażenia cebuli
Przygotowanie:
- Żeberka umyć, osuszyć i natrzeć solą.
- Pozostałe składniki wymieszać, ma powstać dosyć gęsta marynata, która nie będzie spływać z mięsa. Gęstość regulować dodając więcej lub mniej oliwy z oliwek.
- Mięso pokroić na kawałki z 2 żeberkami i dokładnie posmarować marynatą.
- Wstawić najlepiej na całą noc lub chociaż na 2 - 3 godziny do lodówki.
- Cebulę obrać, przeciąć na pół i pokroić w plasterki. Cebulę lekko podsmażyć na niewielkiej ilości oleju (zeszklić).
- Do żaroodpornego naczynia z pokrywką włożyć żeberka i na każdy kawałek położyć cebuli.
- Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika na 40 minut ustawiając temperaturę na 190 stopni C, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Po upieczeniu naczynie przykryć i pozostawić w wyłączonym piekarniku na około 10 minut.
Zobacz również: golonka w piwie.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jest smaczne i bardzo aromatyczne.
UsuńŻeberka wyglądają nieziemsko :)
OdpowiedzUsuń