Deser warstwowy
Korzystając z obfitości świeżych truskawek, powstał szybki deser warstwowy. Smaki w deserze są znane, ale w takim układzie smakują bardzo przyjemnie. Cudownie jest dotrzeć do ostatniej warstwy kawowej, która jest jak wisienka na torcie. Jej smak długo pozostaje w ustach i jedząc deser, czeka się, kiedy znów do niego się dotrze. Deser o umiarkowanej słodyczy.
Składniki:
(3 średnie porcje)
- 300 g truskawek
- 3 kiwi
- 100 g herbatników
- 200 g serka mascarpone
- 100 g śmietany 30% (schłodzona)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 7 - 8 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
- 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy naturalnej
*Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć herbatników bez glutenu.
Przygotowanie deseru z truskawek i kiwi:
- W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić kawę z cukrem trzcinowym, wystudzić.
- Truskawki umyć i oczyścić z szypułek (odłożyć kilka truskawek do dekoracji). Kiwi obrać ze skórki.
- Herbatniki rozdrobnić blenderem, połową wysypać dno szklanek i polać wystudzoną kawą.
- Śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru pudru, pod koniec dodając serek mascarpone (gdy lubimy bardzo słodkie, dodać więcej cukru). Ma powstać jednolita puszysta masa, połowę wyłożyć na herbatniki z kawą.
- Truskawki z łyżką cukru i sokiem z cytryny rozdrobnić w blenderze. Jeśli truskawki są mało słodkie dodać więcej cukru. Wyłożyć na masę z serka.
- Na truskawki wysypać pozostałe herbatniki.
- Kiwi z 2 - 3 łyżkami cukru rozdrobnić w blenderze i wyłożyć na herbatniki.
- Na warstwę z kiwi położyć masę z serka i udekorować przekrojonymi truskawkami.
Zobacz również: deser z nasionami chia.
Ale pyszny deserek, mega kolorowy :)
OdpowiedzUsuń