Lodowiec z truskawkami
Ciasto na zimno z truskawkami to idealny deser na lato. Dojrzałe truskawki zamknięte w lodowcu ze śmietany i galaretki, w upalne dni smakują wybornie. Pyszne ciasto bez pieczenia.
Truskawkowe szaleństwo trwa, jest sezon na truskawki i wypada go należycie wykorzystać. Oczywiście forma na zimno jest w upalne dni najwłaściwsza. Pracy przy takim lodowcu jest mało, trudność polega jedynie na oczekiwaniu zastygnięcia wszystkich warstw.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych truskawek
- 2 banany
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 galaretki cytrynowe
- 200 ml śmietany 30% lub 36% (schłodzona)
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
- 4 łyżki cukru pudru
- opakowanie podłużnych biszkoptów (klawiszy)
dodatkowo: - forma o średnicy 26 cm
- folia spożywcza do wyłożenia formy
*Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć biszkoptów bez glutenu.
Przygotowanie ciasta na zimno z truskawkami:
- Każdą galaretkę rozpuścić w oddzielnym naczyniu, zmniejszając podaną na opakowaniu ilość wody o 100 ml, odstawić do wystudzenia.
- Formę wyłożyć folią spożywczą i położyć biszkopty.
- Banany obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do blendera, dodać 2 łyżki soku z cytryny i 2 łyżki cukru pudru. Wszystko zmiksować na gładką masę, pod koniec dodając wystudzoną, lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Masę wylać na biszkopty i wstawić do lodówki by stężała.
- Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, odłożyć 15 truskawek, a pozostałe włożyć do blendera. Dodać 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego (ilość cukru dostosować do słodkości truskawek), rozmieszać na gładką masę. Podzielić na 2 równe części (jedną wstawić do lodówki), a do drugiej dodać jedną tężejącą galaretkę truskawkową, zmiksować i wylać na zastygniętą masę bananową. Wstawić do lodówki by zastygła.
- Do śmietany dodać 2 łyżki cukru pudru, ubić na sztywno uważając, aby nie przebić, gdyż wytrącą się grudki masła. Do ubitej śmietany dodać tężejącą galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać. Wyłożyć na zastygniętą warstwę z truskawek, na wierzchu wyłożyć 15 przekrojonych na pół truskawek.
- Drugą część zmiksowanych truskawek wyjąć z lodówki, dodać tężejącą galaretkę truskawkową, zmiksować i wylać na wyłożone truskawki (powinny być pokryte masą, gdyż szybko ciemnieją).
- Lodowiec wstawić do lodówki i cierpliwie czekać, aż dokładnie zastygnie. Najlepiej robić go wieczorem, po nocy jest idealnie zastygnięty.
Zobacz również: sernik na zimno z borówkami.
Oj tak, na upalne dni sprawdzi się idealnie ^^
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
Świetnie te paseczki wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis.Polecam, na upały jak znalazł.
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis się podoba, dziękuję za polecenie :)
OdpowiedzUsuń