Na letnie upalne wieczory polecam miętowe kakao mrożone, które ucieszy swoim orzeźwiającym smakiem zarówno dorosłych, jak i dzieci. Połączenie kakao i mięty jest spotykane w wyrobach czekoladowych i mi osobiście bardzo odpowiada.
Wykonanie takiego napoju nie wymaga od nas dużego zaangażowania, a przyjemny chłodny oddech i orzeźwienie natychmiastowe.
Składniki:
(jedna porcja)
- 100 ml wody
- 200 ml mleka
- 1 łyżka ciemnego gorzkiego kakao
- 1 torebka mięty
- 1 łyżeczka miodu lub cukru (kto lubi bardzo słodkie to więcej)
- 2 - 3 kostki lodu
- ewentualnie listki świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie:
- 150 ml mleka schłodzić.
- Wodę zagotować i zaparzyć w niej miętę (5 - 7 minut). Dodać kakao i posłodzić miodem lub cukrem, dokładnie rozmieszać. Wystudzić.
- Do wysokiej szklanki wlać miętowe kakao, dodać zimne mleko (do 3/4 wysokości szklanki), wymieszać i wrzucić ze 2 - 3 kostki lodu.
- 50 ml mleka podgrzać, mocno spienić, delikatnie wylać na kakao i udekorować listkiem mięty.
Zobacz również: miętowe orzeźwienie z imbirem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑