Racuchy drożdżowe
Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku, niby nic wymyślnego, ale smaczne, łatwe do zrobienia i można łączyć je z ulubionymi dodatkami. Takie drożdżowe placki sprawdzą się na śniadanie lub kolację.
W środku mogą być z jabłkami, czy też tak jak u mnie z brzoskwiniami. Racuchy dobrze smakują posypane cukrem pudrem, polane miodem lub z dowolną konfiturą i bitą śmietaną.
Składniki:
- 3 jajka
- 200 ml ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml zsiadłego mleka
- 1 łyżka roztopionego masła
- 2 - 3 łyżki cukru
- 3 - 4 średnie brzoskwinie lub jabłka
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- W 100 ml ciepłego mleka rozmieszać rozdrobnione drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia, należy pilnować, gdyż rosną bardzo szybko.
- Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostały cukier, mleko, roztopione masło, wyrośnięte drożdże, roztrzepane jajka i zsiadłe mleko. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę, tak by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 - 30 minut.
- Brzoskwinie lub jabłka umyć, wyjąć pestki, pokroić w małe kawałeczki, dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać.
- Racuchy smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni, z obu stron na złoty kolor. Nie chłoną zbyt dużo tłuszczu.
- Po usmażeniu obsypać cukrem pudrem lub podawać według uznania.
Zobacz również: racuchy z gruszką na maślance.
Oj chyba będę musiała znaleźć odrobinkę czasu i zrobić sobie takie;)
OdpowiedzUsuń