Sernik z musem z brzoskwiń

/ 0

Sernik na zimno z musem z brzoskwiń i galaretkami to idealne ciasto na upalne dni. Przepis na sernik bez pieczenia o umiarkowanej słodyczy i przyjemnym lekko owocowym smaku.

Sernik na zimno z galaretką
Sernik bez pieczenia miał być z musem z truskawek, lecz truskawki zostały zjedzone, zanim przybrałam się do zrobienia sernika i dlatego zastąpiły je brzoskwinie. Smak galaretek z owoców leśnych i agrestu fajnie łączy się z kremowym serem i musem brzoskwiniowym. 
Ciasto sernik na zimno z brzoskwiniami

Przepis na sernik bez pieczenia z musem z brzoskwiń.

Składniki na sernik z musem z brzoskwiń:

       Masa serowa:
  •  1 kg sera białego twarogowego mielonego
  • 200 ml śmietany 30% (schłodzonej; w celu obniżenia kaloryczności, śmietany nie dodawać)
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki agrestowe lub cytrynowe
  • 2 galaretki owoce leśne lub inne ulubione
Mus brzoskwiniowy:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 puszka brzoskwiń (820 g)
Spód pod ser:
  • 100 g dowolnych herbatników
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 -2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • foremka 28 cm
  • papier do pieczenia lub folia do wyłożenia dna foremki

    *Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć herbatników bez glutenu.

Jak zrobić sernik z musem z brzoskwiń?

  1. Galaretki z owoców leśnych rozpuścić oddzielnie każdą w 250 ml zagotowanej wody. Wystudzić i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  2. Galaretki agrestowe lub cytrynowe rozpuścić razem w 400 ml zagotowanej wody, wystudzić.
  3. Herbatniki drobno rozkruszyć używając blendera lub wałka, dodać roztopione masło i 1 - 2 łyżki cukru pudru, jeśli herbatniki nie są wystarczająco słodkie. Dokładnie wymieszać, powstałą masą wylepić spód foremki wyłożonej uprzednio papierem.
  4. Brzoskwinie dokładnie rozdrobnić blenderem, włożyć do rondla, dodać 2 łyżki cukru pudru i wlać syrop z puszki, zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe, wymieszać do rozpuszczenia się galaretek, wystudzić.
  5. Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru.
  6. Ser zmiksować z 6 łyżkami cukru pudru, dodać ubitą śmietanę i lekko gęstniejące galaretki agrestowe. Wszystko zmiksować, do połączenia się składników. Wylać do formy wyłożonej herbatnikami.
  7. Zastygnięte galaretki z owoców leśnych pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć na ser, dociskając, aby się w nim zanurzyły, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  8. Na zastygnięty ser wylać wystudzony mus brzoskwiniowy i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 
  9. Sernik najlepszy jest na drugi dzień. Osoby lubiące bardzo słodkie powinny zwiększyć ilość dodanego cukru, gdyż podane proporcje dają umiarkowaną słodycz. Dodana śmietana sprawia, że sernik jest przyjemnie kremowy.

    Zobacz również: sernik na zimno z brzoskwiniami.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady