Wątróbka drobiowa
Wątróbka drobiowa to smaczne i łatwe do przygotowania na obiad danie. Taki obiad dodatkowo jest jeszcze bardzo zdrowy, gdyż wątróbka zawiera dużo żelaza.
Wątróbka drobiowa jest doskonałym źródłem witamin (A, C, D, E, B12) i minerałów (żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas), dlatego powinna co pewien czas gościć na naszych stołach. Swego czasu przygotowywałam wątróbkę rodzinie, sama zaś wyjadałam tylko cebulkę, długo nie mogłam się przekonać do jej jedzenia. Smakowałam stopniowo niewielkie ilości, obecnie jem i cebulkę i wątróbkę, oczywiście przygotowaną przez siebie.
Wiele osób sądzi, że wątroba magazynuje toksyny, gdyby tak było, to bylibyśmy jedną wielką górą toksyn. Tak nie jest właśnie dzięki wątrobie, w której to jak w fabryce chemicznej zachodzą procesy pomagające wydalić wszystkie szkodliwe związki z naszego organizmu. Jeśli coś magazynuje to zapasy witamin i mikroelementów, aby ich nie zabrakło dla organizmu.
Składniki:
- 1 kg wątróbki drobiowej
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- sól (u mnie 2 łyżeczki)
- 3 średnie cebule
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Wątróbkę umyć, dokładnie oczyścić z wszelkich żyłek i białych nitek. Uważać, gdy natrafimy na coś żółtego, może to być woreczek z żółcią, który po rozkrojeniu zepsuje nam całą wątróbkę (będzie gorzka). Bezpieczniej jest go wyciąć z pewnym zapasem wątróbki.
- Zagotować w dużym garnku wodę i włożyć wątróbkę na 3 - 4 minuty od powtórnego zagotowania (wody nie solić). Po ugotowaniu odcedzić.
- Cebulę przekroić na pół, posiekać w pióra i zeszklić na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni. Do cebuli włożyć wątróbkę, wymieszać i smażyć około 5 minut, co pewien czas zamieszać i ewentualnie dodać więcej oleju.
- Po 5 minutach dodać przyprawy i sól do smaku, dokładnie wymieszać. Smażyć jeszcze około 2 minut by sól się rozpuściła, a przyprawy połączyły się z wątróbką. Wątróbka była już gotowana, więc nie wymaga długiego smażenia, bo będzie za sucha.
- Wątróbka dobrze smakuje z ziemniakami, kaszą gryczaną lub jęczmienną, a i z samym razowym chlebem jest pyszna.
Zobacz również: wątróbka wieprzowa.
Przygotowuję ją niemalże identycznie. Od czasu do czasu bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńKiedyś nie lubiłam wątróbki, ale teraz nie mam problemu, aby ją zjeść :)
OdpowiedzUsuńciekawi mnie obgotowanie wątróbki, nie jest za sucha nawet po bardzo krotkim smazeniu? Lubimy wątróbkę chrupiącą, ale taka obgotowana może nie pryska tak jak surowa w czasie smazenia?
OdpowiedzUsuńWątróbka zdecydowanie nie jest sucha, chyba że zbyt długo przetrzymamy ją na patelni. Dobrze odsączona raczej nie pryska.
Usuń